Agris.cz - agrární portál

Na Hradě se o víkendu budou ochutnávat svatomartinská vína

10. 11. 2011 | ČTK

Svatováclavská vinice a Richterova vila na Pražském hradě nabídnou v sobotu a neděli svým návštěvníkům ochutnávku svatomartinských vín. "Uspořádáme slavnosti prvních vín ročníku 2011 s představením jednotlivých vinařství z Čech a Moravy doplněné tradičními svatomartinskými specialitami," oznámil dnes ČTK Miloš Mostecký z restaurace Villa Richter.

"Cílem je vytvoření tradice každoroční akce představující Pražanům a návštěvníkům Hradu první vína nové sklizně domácí produkce," uvedl Mostecký.

Návštěvníci vinice situované vysoko nad centrem Prahy budou mít možnost ochutnat kromě vína i pečenou domácí husu s bramborovými lokšemi (plackami z brambor a hladké mouky), husí játra s karamelizovanými jablky či domácí koláčky. Starobylý vinohrad na Pražském hradě byl veřejnosti zpřístupněn po generální rekonstrukci v září 2008. Svatováclavská vinice na Pražském hradě je tvořena nízkými keři a obsahuje asi 1200 hlav vinné révy. Mezi pěstované odrůdy patří Ryzlink rýnský a Rulandské modré.

Jde o nejstarší českou vinici, jejíž historie sahá do 10. století. Jméno získala podle legendy o sv. Václavovi, který si prý "vyžádal na svém otci pozemek, kde by vinici založiti mohl a révu na něm pěstovati k potřebě mešní".

V 19. století byla přeměněna na anglický park a v polovině 50. let 20. století objekt získala Správa diplomatických služeb. Generální rekonstrukce areálu byla zahájena v roce 2006. Vinice byla obnovena v roce 2008, kdy se slavilo výročí 1100 let od narození knížete sv. Václava.


Zdroj: ČTK, 10. 11. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 08:37