Agris.cz - agrární portál

Na jihu Moravy klesla od ledna do září výroba masa o 3,2 pct

11. 11. 2011 | ČTK

Chovatelé v Jihomoravském kraji za letošní první tři čtvrtletí vyprodukovali 31,2 tisíce tun masa, což je meziročně o 3,2 procenta méně. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Podíl výroby masa v kraji se na republikovém celku podílí 12,4 procenta. Rozsahem produkce je Jihomoravský kraj v mezikrajském porovnání na třetím místě, a to za Vysočinou a Středočeským krajem včetně Prahy. Na jihu Moravy se od ledna do září porazilo 316.425 prasat, což odpovídá meziročnímu poklesu o 2,9 procenta. Chovatelé porazili 7461 kusů skotu. To je o dvě procent méně než za stejné období roku 2010. Převažující část výroby v kraji v daném období tvořilo vepřové maso (92,5 procenta), maso hovězí včetně telecího se na celku podílelo 7,5 procenta. Meziroční propad ve výrobě masa chovatelé evidovali jak u vepřového, tak u hovězího masa. Produkce skopového mírně vzrostla. Poklesy v produkci masa provázejí masný průmysl v Česku několik let. Před 20 lety bylo na tuzemských jatkách ročně poráženo přes pět milionů prasat, loni to bylo téměř o dva miliony méně. Ještě výraznější pokles nastal u hovězího. Z hlediska konzumace veškerého masa jsou Češi podprůměrní. V roce 2009 v průměru snědli 78,8 kilogramu masa na osobu. Nejvíce jedí maso obyvatelé Kypru (144 kilogramů), nejméně Bulhaři (49 kg). Spotřeba masa v ČR byla nejvyšší v roce 1989, kdy dosáhla 97 kg, poté klesala, v poslední době se výrazně nemění a pohybuje se kolem 80 kilogramů. U nejoblíbenějšího vepřového těsně nad 40 kilogramy.


Zdroj: ČTK, 11. 11. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 21:35