Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní – 11.-13.11.2011

14. 11. 2011 | Agris

Firma ADM rozšíří v Olomouci závod na zpracování olejnatých semen

Společnost Archer Daniels Midland Company (ADM) zřejmě rozšíří svůj olomoucký závod na zpracování olejnatých semen. Investicí by měla zvýšit své výrobní portfolio a efektivitu produkce. Projekt znamená i to, že firma bude moci odebírat více plodin od místních dodavatelů. ČTK o tom dnes informoval ředitel poboček ADM v Olomouci a bavorském Straubingu René van der Poel. Počáteční fáze projektu, který společnosti umožní mimo jiné nově vyrábět slunečnicový šrot s vyšším obsahem bílkovin, začala před rokem, dokončení je plánováno na začátek až polovinu příštího roku. Projekt, jehož náklady firma nezveřejnila, dále počítá s navýšením kapacity skladovacích prostor a výstavbu nových sil.

Produktivita pěstování pšenice se musí zvýšit

Závěry mezinárodního kongresu, který se konal v německém Monheimu. Aby se zvýšila produkce pšenice, budou muset veřejné a privátní instituce po celém světě více investovat do výzkumu a vývoje. To je závěr mezinárodního kongresu konaného v Monheimu za účasti 150 vědců, šlechtitelů, obchodníků a zemědělců. Dr. Rüdiger Scheitza, člen představenstva společnosti Bayer CropScience, poukázal na to, že v současné době produktivita pšenice, která je vedle rýže nejdůležitější základní potravinou na světě, ročně stoupne o necelé jedno procento, zatímco globální potřeba roste dvakrát silněji. Situace se bude zhoršovat v důsledku klimatických změn a poklesu zásob minerálů pro výrobu hnojiv.

Na jihu Moravy klesla od ledna do září výroba masa o 3,2 pct

Chovatelé v Jihomoravském kraji za letošní první tři čtvrtletí vyprodukovali 31,2 tisíce tun masa, což je meziročně o 3,2 procenta méně. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Podíl výroby masa v kraji se na republikovém celku podílí 12,4 procenta. Rozsahem produkce je Jihomoravský kraj v mezikrajském porovnání na třetím místě, a to za Vysočinou a Středočeským krajem včetně Prahy. Na jihu Moravy se od ledna do září porazilo 316.425 prasat, což odpovídá meziročnímu poklesu o 2,9 procenta. Chovatelé porazili 7461 kusů skotu. To je o dvě procent méně než za stejné období roku 2010. Převažující část výroby v kraji v daném období tvořilo vepřové maso (92,5 procenta), maso hovězí včetně telecího se na celku podílelo 7,5 procenta.

ČSÚ: V obchodech výrazněji zlevnily pomeranče, zdražila rajčata

V obchodech v uplynulých čtyřech týdnech výrazněji zlevnily pomeranče. Na pultech obchodů byly k dostání za 29,76 koruny za kilogram, a zlevnily tak o 6,77 koruny, tedy o téměř 19 procent. Zdražila naopak rajská jablka a krystalový cukr. Dražší byly také banány a kuřata, vyplývá z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Za rajská jablka si lidé v průměru připlatili 2,34 koruny více, stála 34,38 Kč/kg. Cena krystalového cukru stoupla o 1,22 koruny za kilogram na 24,43 Kč/kg, zvýšila se tak o 5,26 procenta. ČSÚ pravidelně porovnává ceny mezi kraji. Například pomeranče byly nejdražší v Jihočeském kraji, kde je obchodníci prodávali v průměru za 33,47 koruny za kilogram.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 14. 11. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 02:31