Agris.cz - agrární portál

Ceny kaprů a stromků se v Pardubickém kraji nezmění nebo jen málo

14. 11. 2011 | ČTK

Ceny kaprů ani vánočních stromků se letos v Pardubickém kraji ve srovnání s loňskem nezmění nebo jen minimálně. ČTK to zjistila u velkých producentů ryb a pěstitelů v regionu. Ceny udržuje beze změn poměrně silná konkurence, pro koncového zákazníka je ale mohou podstatně zvýšit obchodníci.

Společnost Rybniční hospodářství Lázně Bohdaneč na Pardubicku bude prodávat kilogram kapra první třídy za 75 korun a výběrového kapra za 80 korun, stejně jako v předchozích dvou letech, uvedl Miroslav Středa z obchodního úseku firmy.

Firma každoročně prodá před Vánocemi kolem 30 tun výběrových kaprů s váhou nad 2,5 kilogramu a asi deset tun kaprů první třídy od 1,8 do 2,5 kilogramu.

O jednu korunu kvůli rostoucím nákladům na krmiva zřejmě zvýší letos ceny kaprů společnost Rybářství Litomyšl. "Kilogram kapra první třídy bude stát 76 korun, výběrového 86 korun," řekl ČTK ředitel Oldřich Holcman. Během vánoční sezony litomyšlská firma prodá asi 160 tun kaprů obou velikostí.

Za ceny podobné loňským budou prodávat vánoční stromky jejich pěstitelé v regionu. U Václava Faltuse z Nekoře na Orlickoústecku je možné koupit smrk pichlavý vysoký 160 centimetrů za 300 korun, stejně vysokou borovici za 350 a jedli kavkazskou za 600 korun. "O něco dražší jsou letos jen jedle, lidi si je víc žádají," uvedl Faltus. Stromky pěstuje na dvou hektarech pozemků.

Jan Beran, který má čtyři hektary plantáží u Řečan nad Labem na Pardubicku, prodává smrky podle velikosti a kvality za 350 až 400 korun, borovice za 350 až 450 korun a jedle od 550 korun výše.

Pěstitelé se shodují, že tento rok je vánočních stromků kvůli pozdním jarním mrazům mírný nedostatek, takže se musejí i dovážet. Ceny ale kvůli konkurenci zvyšovat příliš nemohou. Za kolik je koupí koncoví zákazníci, je ale otázka, podle Faltuse pracují obchodníci s maržemi i 100 procent.


Zdroj: ČTK, 14. 11. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 21:39