Agris.cz - agrární portál

Počet lidí pracujících v zemědělství klesl od roku 1948 desetkrát

14. 11. 2011 | ČTK

Počet lidí pracujících v zemědělství klesl od roku 1948 do loňska na desetinu. Zatímco v roce 1948 pracovalo na území Česka, Moravy a Slezska v oboru 1,3 milionu obyvatel, loni to bylo již jen 132.000. Vyplývá to z údajů uvedených v Historické ročence českého zemědělství 1918 - 2010, kterou dnes novinářům představil Český statistický úřad (ČSÚ).

V uvedeném období také výrazně klesl podíl žen na zaměstnanosti v oboru. Zatímco před šedesáti lety tvořily ženy nadpoloviční většinu pracovníků v zemědělství, v roce 2010 to byla již jen jedna třetina.

Podle ředitele zemědělské společnosti Agro Jesenice Josefa Kubiše změny v zaměstnanosti kromě celkového poklesu zemědělské výroby souvisí především s procesem její automatizace, kdy lidské ruce při polních pracích nahrazuje stále dokonalejší technika.

Například pomocné práce při pěstování cukrové řepy, jako je třeba jednocení této plodiny, zastávaly v minulosti především fyzicky pracující ženy, dnes je dělají stroje. "Dnes na cukrovku prakticky lidská ruka nesáhne," poznamenal Kubiš. Automatizace je dnes patrná také v chovu krav na mléko. Těm dnes dávky krmiva dávkují automatické dopravníky a namísto lidí je dojí dojící zařízení.

Dalším ze statistiky patrným trendem posledních let je stárnutí zemědělské populace. Zatímco před deseti lety bylo starších 65 let jen jedno procento zaměstnanců v zemědělství, loni to bylo již takřka šest procent. Podle předsedkyně ČSÚ Ivy Ritschelové tento trend souvisí s celkovým stárnutím české populace.

Zemědělci upozorňují také na nízké mzdy v oboru, v němž průměrný plat dosahuje zhruba jen tří čtvrtin průměru národního hospodářství. To je podle nich jedním z hlavních důvodů, proč mladí lidé nemají příliš zájmu v oboru pracovat.

Společnost mladých agrárníků (SMA) nedávno upozornila, že problém stárnutí zemědělců je problémem celé Evropy. Dvě třetiny zemědělců v Evropě jsou dnes starší 50 let, mladých ve věku pod 35 roků je pouze šest procent evropských farmářů. Věk zemědělců se přitom zvyšuje a hrozí, že za dvacet let nebude nikdo, kdo by v zemědělství pracoval. "Nejen Česká republika, ale celá Evropa se potýká se zoufalým nedostatkem mladých zemědělců. Začátky jsou velmi riskantní a podnikání v zemědělství je považované za nevýdělečné. Je nejvyšší čas s tím něco udělat," uvedl v polovině října prezident SMA Petr Mareš.


Zdroj: ČTK, 14. 11. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 09:17