Agris.cz - agrární portál

Tradičních pivovarů od 90.let ubylo, otevírají se minipivovary

15. 11. 2011 | FinančníNoviny.cz

Počet tradičních velkých pivovarů v Česku klesl od začátku 90. let minulého století takřka o dvě desítky na 52, vyplývá z údajů, které ČTK poskytl Český svaz pivovarů a sladoven. Řada čerstvě zprivatizovaných pivovarů zkrachovala, jiné zavřeli noví vlastníci, protože se pivovary nehodily do plánů jejich výrobu koncentrujících skupin. Naopak zejména v posledních letech obrovským tempem přibývá restauračních minipivovarů, kterých je již takřka 120. Přesto je jejich podíl na celkové produkci odvětví zanedbatelný.

Prvním privatizovaným pivovarem byl v září 1991 pivovar v Českém Krumlově. Jeho majitelem se na základě nejvyšší nabídky v dražbě stal později zavražděný kontroverzní podnikatel František Mrázek, který za pivovar zaplatil 75 milionů korun. Druhým soukromým majitelem pivovaru se stal Stanislav Bernard, který za 45 milionů korun v dražbě získal pivovar v Humpolci a v následujících letech z chátrajícího objektu vybudoval velmi úspěšný a známý podnik.

Zatímco většina pivovarů zavřených v 90. letech ukončila výrobu kvůli krachu nových majitelů, kteří nedokázali nově získaný podnik správně vést, v následných letech se tak dělo hlavně z rozhodnutí vedení pivovarských skupin, jichž se staly součástí. "Velké firmy slučují výrobu do větších celků a ty menší zavírají," poznamenal výkonný ředitel pivovarského svazu Jan Veselý.

Jak Veselý upozornil, snižování počtu pivovarů není však zdaleka trendem až posledních let. Jejich masivní zavírání a koncentrace výroby byly výrazné zejména v období průmyslové revoluce. Zatímco v roce 1851 bylo podle pivovarské literatury v českých zemích 1056 pivovarů, v roce 1900 to bylo již jen 649. Citelný je také nárůst výroby. V roce 1950 uvařily tuzemské pivovary 9,2 milionu hektolitrů piva, dnes je jejich výstav více než dvojnásobný.

Od listopadu v Česku naopak vznikly pouze dva nové větší pivovary. "Ta situace, kdy by začaly vznikat na zelené louce pivovary nové, které předtím neexistovaly a tak se vyvíjely, až z nich byly pivovary významnější, už průmyslového charakteru, to je tak poslední dva tři roky. Jsou to pivovary Chotěboř a pivovar Kácov," řekl ČTK Veselý.

Více než tři čtvrtiny celkové výroby piva dnes připadá na tři největší skupiny, které všechny patří zahraničním vlastníkům: Plzeňskému Prazdroji, Pivovarům Staropramen a Heinekenu. Až za nimi následuje státní podnik Budějovický Budvar a skupiny s tuzemskými vlastníky jako PMS a K Brewery.


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 15. 11. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 06:43