Agris.cz - agrární portál

EU se dohodla na programu potravin pro chudé, jenž kritizovala ČR

14. 11. 2011 | ČTK

Program Evropské unie pro rozdávání potravin pro chudé poběží i v dalších dvou letech. Proti programu, na který by mělo jít ročně v těchto dvou letech 500 milionů eur (12,85 mld.Kč), se přitom ostře stavělo několik zemí včetně Česka. Německo ale uvedlo, že je ochotno návrh podpořit, čímž by tato menšina přišla o blokační sílu.

"Jsem velmi šťastný, že členské státy vyřešily problém, které blokovaly program pomoci chudým pro roky 2012 a 2013," řekl eurokomisař Dacian Ciolos. Komise nyní připraví všechny nezbytné změny tak, aby bylo možné v programu normálně pokračovat i v příštích letech.

Pokud by se dohodla nenašla, pak by se program musel zredukovat na 113,5 milionu eur na místo plánovaných 500 milionů eur.

Program kritizovaly ČR, Německo, Británie, Švédsko, Dánsko a Nizozemsko, které dohromady tvořily dostatečnou menšinu, jež mohla navýšení peněz na 500 miliard eur zablokovat. Česku vadilo, že by věci spadající pod sociální oblast měly být financovány ze společné zemědělské politiky.

"Říkáme, že ten sociální pilíř si má každá země držet sama," řekl českým novinářům ministr zemědělství Petr Bendl. Hlavně Francie z toho čerpá podle něj velké peníze. "Bylo asi jen otázkou času, kdy to Francouzi nějakým způsobem zobchodují," dodal s tím, že tlak na blokační seskupení byl v posledních týdnech opravdu velmi intenzivní.

Nakonec se jim od blokační skupiny podařilo oddělit Německo. Dohoda ale je založena na tom, že zatímco teď se na program v příštích dvou letech vydá zhruba miliarda eur, v letech 2014 až 2020 by se mělo ušetřit. Program by totiž neměl už zřejmě existovat. "(EU) ušetří a může škrtat v období 2014 až 2020 řádově 2,8 miliardy eur," podotkl k tomu Bendl.

Program funguje od konce 80. let. Rozdělované potraviny se dřív získávaly hlavně z intervenčních nákupů, při kterých jsou v rámci společné zemědělské politiky od farmářů vykupovány jejich produkty za pevně stanovené ceny. Jejich množství se ovšem v poslední době razantně zmenšilo, takže je potřeba na trzích potraviny dokupovat, jenže to podle některých kritiků nabourává trh.

Problém je třeba podle Česka i s tím, že v každé zemi je různě nastaveno to, kdo je považován za chudého. Zatímco v ČR se to v tomto případě v podstatě vztahuje jen na bezdomovce, v jiných státech je to výrazně odlišné. Program využívá kolem 18 milionů nejchudších v EU. Jenže zatímco například Francie a Itálie z něj čerpají kolem 70 až 100 milionů eur, tak v případě Česka se jedná spíše o desítky tisíc.

"My jsem uvažovali o tom, že v tom příštím roce už čerpat nebudeme. Vzhledem k tomu, co se stalo dnes, o tom znovu vážně uvažujeme a pravděpodobně požádáme o využití těchto financí, neboť dokonce už nebude potřeba už spolufinancovat celý program," řekl Bendl. Kolik by tak ČR mohla získat, ale neupřesnil.


Zdroj: ČTK, 14. 11. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 07:58