Agris.cz - agrární portál

Tendr Lesů ČR ne lesnické činnosti za rok 2011 byl v pořádku

16. 11. 2011 | FinančníNoviny.cz

Tendr Lesů ČR na provádění lesnických činností spojený s prodejem dříví na rok 2011 byl v pořádku. Rozhodl o tom antimonopolní úřad. V postupu státního podniku nenašel porušení zákona, zjistila ČTK z webu ÚOHS. Úřad se nyní zabývá i zakázkou na rok 2012. Zatím řízení neuzavřel, řekl ČTK tiskový mluvčí ÚOHS Kristián Chalupa.

Tendr na lesnické činnosti na letošní rok u ÚOHS napadla Lesní společnost Ledeč nad Sázavou, kritizovaly jej ale i další firmy. Celkem se soutěžilo o zakázky na 108 jednotkách. Do soutěží se celkově přihlásilo více než 60 lesnických firem, které podaly 1189 nabídek. Hodnota zakázky byla zhruba 2,44 miliardy korun.

Jednoroční tendr byl jakýmsi nouzovým řešením a měl zabránit přerušení lesních prací po 1. lednu 2011. Původní obří desetiletý tendr v hodnotě 16 miliard korun, který kritizovali politici, ekologové, lesníci a výhrady k němu měl i antimonopolní úřad, Lesy ČR zrušily v polovině letošního května.

Podle Lesní společnosti Ledeč nad Sázavou takzvaná indexace dříví neumožňovala transparentní srovnání nabídek uchazečů. ÚOHS to ale odmítl. Podle úřadu měli všichni uchazeči objektivní informace o tom, že nabídnutá cena dříví nemusí být konstantní. "Zadavatel s ohledem na vývoj trhu se dřívím stanovil, jakým způsobem se může změnit cena dříví," uvedl ve svém rozhodnutí předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Podle něj firmy mohly indexaci vzít v úvahu při stanovení svých nabídek. Lesy ČR se podle něj proto nedopustily nerovného zacházení s uchazeči. "Bylo jen na uchazečích, jakým způsobem zpracují své nabídky, jak při vypracování nabídkové ceny za dříví využijí svých dosavadních zkušeností, zda do nabídkové ceny za dřevo zahrnou větší rezervu," uvedl Rafaj.

ÚOHS se lesnickými tendry zabývá v posledních letech opakovaně. V minulosti řešil zejména otázku, zda jsou Lesy ČR povinny podle zákona o veřejných zakázkách postupovat či nikoliv. Nejdříve vydal stanovisko, že nejsou veřejným zadavatel, později svůj názor změnil. O tom, že Lesy ČR musí podle zákona postupovat, rozhodly definitivně až soudy.

Aktuálně ÚOHS řeší lesnický tendr na příští rok. Pozastavil jej předběžným opatření. Státní podnik se proti tomu odvolal. Hlavní výhradu má k tomu, že v rozhodnutí ÚOHS o zahájení správního řízení a vydání předběžného opatření není napsáno, na základě čeho se tak stalo.


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 16. 11. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 22:35