Agris.cz - agrární portál

TZ Natural Centrum v Jihlavě je nejlepší bioprodejnou roku 2011

16. 11. 2011 | pro-bio.cz

Nelepší prodejnou PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců pro rok 2011 se stalo Natural Centrum Jihlava. Vítěznou bioprodejnu vybrali členové poroty složené ze zástupcu maloobchodu, médií, spotrebitelu a jednoho zástupce svazu PRO-BIO. Ocenění má provozovatele především motivovat k dalšímu růstu.

Porotu přesvědčila především rozmanitost sortimentu. Jihlavská bioprodejna nabízí zákazníkům čerstvé výrobky, a to nejen obvyklou zeleninu či pečivo, ale rovněž maso,“ vyzdvihla přednosti Natural Centra Jihlava Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Kromě kritéria sortimentu bioprodejny, kdy se hodnotil počet položek biopotravin na prodejně (tedy zastoupení bio zeleniny a ovoce, pečiva, masa a uzenin, krájených čerstvých mléčných výrobků, dětských výživ, přírodní kosmetiky a drogérie), byl brán zřetel i na přístup personálu bioprodejny k zákazníkům. Tato část hodnocení zahrnovala jak ochotu prodávajících a jejich informovanost o výrobcích (zbožíznalectví), nebo spokojenost zákazníků či označení biopotravin v prodejně, tak případné ochutnávky a přítomnost publikací a osvětových materiálů. V celkovém vyhodnocení ovšem hrálo roli také estetické hledisko. Komise posoudila vnější i vnitřní vzhled prodejny, přehlednost sortimentu v regálech, čistotu, průběžné doplňování zboží a aktuálnost informací ve výlohách.

Pro rozvoj ekologického zemědělství je rovněž podstatné další kritérium hodnocení bioprodejen, a tím je spolupráce s regionálními zemědělci a zpracovateli a jejich prezentace na prodejně,“ zdůraznila Kateřina Nesrstová.

Velmi důležité pro bioprodejny je rovněž dodržování ekologických principů při provozu obchodu, hygienických předpisů (HACCP), plnění požadavků legislativy, bezpečnost a hygiena potravin, a tak je logické, že i tyto aspekty se do hodnocení nemalou mírou promítly.

Do soutěže, která bude probíhat také příští rok, se zapojilo několik bioprodejen z celé České republiky. V současné době sdružuje PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců 67 bioprodejen.

Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Sylva Horáková

Poznámky:

PRO-BIO  Svaz ekologických zemědělců má v současné době 656 členů. Sdružuje 588 farmářů, 67 bioprodejen a 241 členů PRO-BIO Ligy, sekce pro spotřebitele. Centrála svazu sídlí v Šumperku. Další informace poskytne Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců (tel.: 583 216 609, pro-bio@pro-bio.cz).

NATURAL CENTRUM sídlí v prostorách bývalého jihlavského Besedního domu a snaží se svou činností na tuto tradici navázat. Nabízí obyvatelům Jihlavy a celé Vysočiny nákupní, stravovací a osvětové služby v oblastní zdravého životního stylu. Historie firmy sahá do roku 1998, kdy v Jihlavě ve Škrétově ulici manželé Zita a Vít Prchalovi otevřeli prodejnu racionální výživy a čajů. Rozšiřující se sortiment a zájem zákazníků si po 6 letech  vynutil přestěhování do nových, větších a komfortnějších  prostor. V listopadu 2004 byla na nám. Svobody přemístěna prodejna, v dubnu 2005 se podařilo otevřít restauraci zdravého životního stylu a v září 2006 začalo fungovat informační centrum pro ekologické zemědělství a zdravý životní styl.  Více informací na: http://www.naturalcentrum.cz, (kontakt: Vít Prchal, majitel firmy, tel: 567 300 245, 736 736 769, 737 689 996, e-mail: biopotraviny@naturalcentrum.cz)             


Zdroj: pro-bio.cz, 16. 11. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 03:12