Agris.cz - agrární portál

Sýry jsou pro zdraví člověka podle dánských vědců lepší než máslo

16. 11. 2011 | ČTK

Lékaři a odborníci na výživu dlouhá léta doporučovali lidem vyhýbat se živočišnému tuku a hlídat si tak cholesterol. Teď však dánští výzkumníci přišli s tím, že sýry by nemusely být v tomto ohledu tak zlé a možná by neměly být zařazeny ve stejné kolonce s máslem, napsala agentura Reuters.

Vědci zjistili, že osoby, které si v šestitýdenním intervalu denně daly porci sýra, měly nižší ukazatel cholesterolu LDL, tedy takzvaného "špatného", než při konzumaci srovnatelného množství másla. A vyšší cholesterol se u jedlíků sýra neukázal ani ve srovnání s běžným jídelníčkem, upozornil tým vedený Julií Hjerpstedovou v časopise American Journal of Clinical Nutrition.

Dánští vědci sledovali skupinu 50 lidí, z nichž každý měl kontrolovaný jídelníček včetně přídělu sýra či másla, obojí z kravského mléka. Šest týdnů vždy měli zařazeno do jídelníčku buď máslo nebo sýr. Pak absolvovali dvoutýdenní "očistnou kúru", kdy se vraceli k normální stravě. A pak měli do kontrolovaného jídelníčku zase zařazen ten druhý mléčný produkt než v první fázi.

Ačkoliv konzumovali větší množství tuku než za běžných okolností, nevykazovali jedlíci sýra žádný nárůst cholesterolu celkově ani toho "špatného". V případě másla se u nich LDL zvedl v průměru o sedm procent.

Přesnou představu zatím vědci o důvodech, proč sýry působí na lidský organismus jinak než máslo, nemají. Někteří to připisují zvýšenému obsahu vápníku v sýrech, další většímu množství proteinů v sýru či jeho fermentačnímu procesu.

Podle Elizabeth Jacksonové z Michiganské univerzity sice studie byla dobře provedena, ale na doporučeních kardiologů to zatím nic nemění. "Chceme, aby se lidé zaměřili na celozrnnou stravu a zeleninu a umírněnou konzumaci tuků. A co se týče sýra, v umírněném množství jakýkoliv," dodala.


Zdroj: ČTK, 16. 11. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 18:51