Agris.cz - agrární portál

Prezidenti COPA/COGECA zdůrazňují potřebu menší byrokracie a větší konkurence schopnosti v rámci budoucí SZP

17. 11. 2011 | Zemědělský svaz ČR

Na setkání s představiteli polského předsednictví k návrhům EK k budoucí SZP, zdůraznili prezidenti C/C potřebu vyšší míry jejího zjednodušení. Varovali před tím, že předpokládaný návrh přinese zvýšení nákladů u zemědělců, a tak je vystaví nižší míře konkurence schopnosti a sníží jejich produktivit; to by bylo v rozporu s cíly Strategie 2020.

Jednání představitelů C/C bylo v přímé návaznosti na dnešní zasedání ministrů zemědělství EU, které se konalo dnes v Bruselu. Prezident COPA pan G. Sonnleitner varoval na tomto jednání s předsedou Sawickým, že takto koncipované návrhy s sebou přinesou nárůst byrokracie a administrativní zátěže, jak u zemědělců, tak u orgánů státní správy. „Navíc, někteří zemědělci by měli povinně dát ladem 7% půdy, tedy vyčlenit obdělávanou půdu na ekologické účely, což není v době rostoucí světové poptávky smysluplné“. Pan Sonnleitner pokračoval:“Zejména nás překvapuje přístup EK, který není v souladu s programem EU-Strategie 2020. Věříme, že zelené komponenty musí být více zaměřeny na zelený růst. Návrhy na zastropování, nebo na stanovení vrchního stropu u přímých plateb, které dostávají jednotliví zemědělci, také penalizuje jejich konkurenceschopnost“.

Prezident COGECA P. Bruni mezitím uvítal jako krok správným směrem návrhy EK na rozšíření počtu výrobků v rámci výrobních organizací-sdružení, ovšem sdělil, že celý návrh je nutno vyjasnit. Také považuje za hlavní prioritu přizpůsobení pravidel hospodářské soutěže tak, aby pomáhala sdružením výrobců, jako jsou družstva v jejich růstu a rozšiřování.

Svoje vystoupení pan Bruni zakončil slovy:“Budoucí SZP se musí zaměřit na zlepšení ekonomické výkonnosti zemědělských rodin a družstev tak, aby jim umožnila získávat vyšší podíl na tržním zisku. To, co potřebujeme je taková SZP, která zajistí dynamický, inovační, konkurence schopný a ziskový růst evropského zemědělství a potravinářského průmyslu; tyto sektory zaměstnávají totiž skoro 40 mil. obyvatel EU“.

A. Cheesley, tisková mluvčí C/C


Zdroj: Zemědělský svaz ČR, 17. 11. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 22:38