Agris.cz - agrární portál

SZIF nesouhlasí s výsledky kontroly NKÚ

18. 11. 2011 | ČTK

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) se ve středu ohradil proti výsledkům kontroly Nejvyššího kontrolního úřady (NKÚ). Fond podle ní vyplatil neoprávněné dotace na zlepšení konkurence českého zemědělství a lesnictví. SZIF se zjištěním, které NKÚ zveřejnil v úterý, nesouhlasí, dotační podmínky prý neporušil, sdělil dnes ČTK mluvčí SZIF Petr Hlavatý.

Fond podle NKÚ v letech 2008 až 2010 neoprávněně vyplatil asi 59 milionů korun žadatelům, kteří nesplnili dotační podmínky. Kontrola dále odhalila například překročení maximálních hodnot výdajů, zde SZIF vyplatil neoprávněně 7,4 milionu Kč. Dalších 7,6 milionu poslal žadatelům na nezpůsobilé výdaje.

SZIF se podle kontrolorů dopustil chyb při administrativní kontrole projektů, zejména v oblasti kontroly zadávání zakázek. Fond navíc nedostatečně kontroloval uplatněné výdaje projektů.

"Jedná se o rozdílný právní výklad NKÚ a SZIF v rámci pojmu "samostatná funkční část, respektive samostatný funkční celek" a rozdílný právní výklad při výpočtu limitu "jednotková kapacita sila", " uvedl Hlavatý. Názor SZIF, že nebyly porušeny dotační podmínky, je podle něj podpořen i stanovisky ministerstva zemědělství a certifikačního subjektu k této problematice.

Kontrola dále odhalila také špatně stanovená kritéria hodnocení projektů ucházejících se o dotace. Bodovací kritéria pro výběr projektů nastavilo podle kontrolorů ministerstvo zemědělství (MZe) příliš obecně a bez vztahu ke konkrétním projektům a jejich výsledkům. MZe navíc od sedmého kola příjmu žádostí o dotace zrušilo hodnocení finančního zdraví žadatele. To přitom má být ukazatelem jeho bonity a tím i ochranou prostředků ČR a EU, uvedl NKÚ.


Zdroj: ČTK, 18. 11. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 11:27