Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 16.11. – 17.11.2011

18. 11. 2011 | Agris

Sýry jsou pro zdraví člověka podle dánských vědců lepší než máslo

Lékaři a odborníci na výživu dlouhá léta doporučovali lidem vyhýbat se živočišnému tuku a hlídat si tak cholesterol. Teď však dánští výzkumníci přišli s tím, že sýry by nemusely být v tomto ohledu tak zlé a možná by neměly být zařazeny ve stejné kolonce s máslem, napsala agentura Reuters. Vědci zjistili, že osoby, které si v šestitýdenním intervalu denně daly porci sýra, měly nižší ukazatel cholesterolu LDL, tedy takzvaného "špatného", než při konzumaci srovnatelného množství másla. A vyšší cholesterol se u jedlíků sýra neukázal ani ve srovnání s běžným jídelníčkem, upozornil tým vedený Julií Hjerpstedovou v časopise American Journal of Clinical Nutrition.

Vyšší DPH u potravin přeje náhražkám

Obchodní řetězce tlačí své dodavatele k plošnému zlevnění potravin. Chtějí tak zabránit tomu, aby konečné ceny od ledna kvůli vyšší sazbě DPH vzrostly. Právě v těchto dnech vyjednává o podobě smluv mezi výrobci a prodejci na příští rok. Ani jedna strana nechce vyjednávání komentovat, ozývá se ale už Potravinářská komora. Ta varuje, že výrobci letos čelí obrovskému tlaku. "Řetězce po našich členech chtějí plošné desetiprocentní slevy na veškerý sortiment," popisuje mluvčí komory Dana Večeřová. Takové slevy by umožnily obchodníkům bez potíží absorbovat lednové zvýšení daně z přidané hodnoty z deseti na čtrnáct procent, a uchránit tak spotřebitele před zdražením.

Agroenviromentální politika EU kritickým okem auditorů

Přibližně 2,5 miliardy EUR z rozpočtu EU plyne každoročně na agroenviromentální politiku. Evropský účetní dvůr zjišťoval, zda je tato politika dobře nastavena a řízena, a jestli mají vynaložené prostředky konkrétní přínosy pro životní prostředí. Auditoři dospěli k závěru, že od prvního zavedení politiky bylo dosaženo výrazného pokroku, zároveň však identifikovali řadu problémů, které pozitivní dopad agroenvironmentálních opatření snižují. Opatření na ochranu životního prostředí byla poprvé začleněna do SZP v roce 1987. Původně byla pro členské státy volitelná, povinná jsou teprve od roku 1992. V současnosti jsou agroenviromentální platby co do finančního objemu největším opatřením pro provádění politiky rozvoje venkova.

Tvrzení „bez genetických modifikací“

Ve Stálém výboru pro potraviny se projednává, zda mají být vytvořena harmonizovaná providla pro označování produktů tvrzením „bez GM“. Řada členských států EU - ať jsou pro nebo proti pěstování GM-plodin - požadovala na jednání Stálého výboru pro potraviny 22. září 2011, aby byla stanovena harmonizovaná pravidla pro uvádění tvrzení „bez GM“. Tato otázka vyplynula při jednání o národních pravidlech ohledně označování „bez GM“. Návrh Francie rozlišuje mezi produkty rostlinného a živočišného původu a zahrnuje i včelí produkty. Pro každý druh výrobku by měla být specifická pravidla. Návrh by měl být připomínkován do konce roku 2011.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 18. 11. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 08:48