Agris.cz - agrární portál

Lidé po celém světě začali ochutnávat Beajolais Nouveau

18. 11. 2011 | ČTK

Tisíce lidí od Tokia po Paříž, od New Yorku po Moskvu dnes otevřely láhve tradičního mladého vína Beaujolais Nouveau, které letos slaví 60. narozeniny. Podle odborníků se jedná o velmi dobrý ročník a vinaři doufají, že se vína prodá více než loni. Jako první v Evropě ochutnali Beaujolais Nouveau, které se začíná tradičně pít třetí čtvrtek v listopadu, hned krátce po půlnoci především lidé ve východofrancouzských oblastech Beajolais a Lyonu. Vinaři zde slavícím přivezli do ulic sudy s novým vínem. Letošní produkce Beaujolais Nouveau vyráběného z hroznů odrůdy Gamay je kolem 290.000 hektolitrů. Nejvíc se ho vypije přímo ve Francii. Zhruba 40 procent šlo na export, především do Japonska, Spojených států a Německa. Francouzské mladé víno se zabydlelo i na českém trhu, kde mu ale v posledních letech úspěšně konkurují Svatomartinská vína. Největší zahraniční odběratel Beaujolais Nouveau Japonsko vrhlo na místní trh sedm milionů láhví z celkových 35 milionů láhví letošního ročníku. Především zde je jako ve Francii konzumace tohoto vína spojena s oslavami a posezením s přáteli, často i nad dobrým jídlem. Letošní ročník podle francouzských vinařů opustil flirtování s exotickými chutěmi minulých let a vrátil se k původní chuti místního vína. "Slunce a hlavně slabé přeháňky umožnily ovocné a současně bohaté víno. Chutě Gamay jsou dobře přítomné, tedy malina, černý rybíz, ostružina a jahoda," vysvětluje odborník Jean Bourgade. Ideální je konzumovat Beaujolais Nouveau krátce po jeho uvedení na trh, ale může skvěle posloužit při svátcích na konci roku. Některé druhy, především s označením Beajolais-Village, dobře stárnou a dají se uchovávat i dva až tři roky, tvrdí podle deníku Le Parisien někteří místní sklepmistři.


Zdroj: ČTK, 18. 11. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 22:41