Agris.cz - agrární portál

Actinidia kolomikta ´Vitakola´

19. 11. 2011 | Zahradaweb.cz

Opadavé pnoucí dřeviny rodu Actinidia původem z Dálného Východu, Číny a Koreje jsou pěstovány v našich okrasných školkách a používány hlavně v sadovnictví. V podmínkách Střední Evropy jsou dostatečně mrazuvzdorné (zóny odolnosti 5, 6, 7, v rozmezí min. teplot od –12 °C do –29 °C).

Původní druhy Actinidia Lind., jsou převážně dvoudomé dřeviny. Samčí rostliny poskytují pyl jako opylovač. Samičí rostliny mnohých selekcí v pozdním létě a na podzim bohatě plodí. V zahradnické praxi jsou také označovány jako „mini kiwi“. Pro své chutné plody je ovocnáři řadí mezi drobné ovoce do skupiny tzv. ,,soft fruit“. Mezi plodnými odrůdami, které jsou nabízeny k prodeji vynikají především Actinidia arguta ´Ananaskaja´, A. arguta ´Aschókó´, A. arguta ´Issai´, A. kolomikta ´Dr. Schimanowski´. Prvořadou pozornost však rozhodně zaslouží Actinidia kolomikta ´Vitakola´, velkoplodá odrůda, kterou přihlásil pan Jan Kola k právní ochraně v ČR v r. 2007, a která je se souhlasem majitele odrůdy doposud v kontrolovaném množení ve VÚKOZ, v. v. i., Průhonice. Původ odrůdy K původu této mimořádné odrůdy poskytl Jan Kola následující podrobnější informace. ,,V roce 1975 jsem obdržel semena blíže nespecifikovaných odrůd Actinidia arguta (S. et Z.) PLANCH ex MICH. a Actinidia kolomikta (MAXIM. et RUPR.) MAXIM., z Hlavní botanické zahrady v Moskvě i z řady jiných institucí. První semenáče vysazené na mé zahradě v Ostravě – Porubě, začaly plodit v 80tých letech. Ze souboru semenáčů obou druhů vyniká především Actinidia kolomikta ´Vitakola´ (původní označení – semenáč č. 17). Plodné přibližně třicetileté dřeviny jsou také vysázeny na zahradách ve Frýdku Místku – místní část Skalice, v Hukvaldech, v Lomnici nad Popelkou a ve Stěbořicích.“ A. kolomikta ´Vitakola´ A. kolomikta je dvoudomá opadavá liána dorůstající do výšky 5–7 m. Samičí odrůda ´Vitakola´ kvete v květnu, plody dozrávají postupně v srpnu, jsou 4–4,5 cm velké, protáhle soudečkovité, dva až tři na stopce, která se nad bází rozdvojuje až roztrojuje. Plody s tenkou slupkou mají příjemnou aromatickou sladkokyselou chuť a jsou největší ze všech známých dosud pěstovaných a komerčně nabízených mrazuvzdorných kultivarů. Chuťové vlastnosti zralých plodů nepříznivě neovlivní ani případné první zářijové mrazy. Obsah vitamínu C 1520 mg % byl stanoven v Bio laboratoři Ostrava – Martinov. Takovéto množství vitamínu C vysoce převyšuje obsahy vitamínů u dalších maloplodých odrůd mini-kiwi a u běžného ovoce pěstovaného v mírném pásmu, vyjma některých druhů a odrůd šípku. Pro dosažení plodnosti je třeba vysazovat do blízkosti samičích rostlin samčí jako opylovače.


Zdroj: Zahradaweb.cz, 19. 11. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 06:23