Agris.cz - agrární portál

V Ústí skončila výroba piva, pivovar zavře Heineken na konci roku

21. 11. 2011 | ČTK

V pivovaru v Krásném Březně v Ústí nad Labem uvařili poslední várku piva. Jeho výroba se postupně už od léta přesouvá do pivovaru ve Velkém Březně, který se nachází nedaleko krajského města. Brány původně šlechtického pivovaru, jenž vznikl v roce 1642, se zavřou na konci roku. Důvodem je špatný technický stav a omezené kapacity.

Poslední sudy stočili pivovarníci v Krásném Březně v polovině října a poté začali s přesunem stáčecí linky do Velkého Března. Nyní uvařili poslední várku piva. "Do konce roku budou pokračovat práce směřující k ukončení činnosti a přesunu výroby piva i týmu na druhou stranu řeky (do Velkého Března)," řekla ČTK mluvčí společnosti Heineken ČR Kateřina Beute.

Z celkem 54 zaměstnanců se 28 přesune do Velkého Března. Společnost dalším nabídla, že mohou přejít do jiných pivovarů, které v rámci České republiky Heineken vlastní. O tuto nabídku byl ale podle mluvčí malý zájem.

Důvodem přesunu výroby jsou omezené kapacity pivovaru, jenž se nachází uprostřed městské zástavby, a jeho nevyhovující stav. Do pivovaru ve Velkém Březně, kde se budou vyrábět značky Zlatopramen a Březňák, chce Heineken investovat během následujících tří let přes 100 milionů korun.

Do Velkého Března se už přestěhovala také varna z roku 1931. "Už letos jsme zahájili pět projektů, které vyžadují rozsáhlé investice, mezi nimi přemístění linky na stáčení sudů z Krásného Března stojí asi 12 milionů korun a zvýšení kapacity pivovaru asi 15 milion korun," uvedla Beute. Dalších asi 50 milionů korun bude stát zlepšení technického stavu pivovaru.

V Ústí nad Labem se pivo vařilo už v raném středověku. Po válce, roku 1945, stát pivovar v Krásném Březně zkonfiskoval a vyhlásil nad ním národní správu. V roce 1967 si pivovar registroval značku Zlatopramen. V roce 1992 pivovar přešel do soukromých rukou, Akciové společnosti Ústecké pivovary, a v roce 1997 se stal dceřinou společností Drinks Unionu. V roce 2008 přešel do rukou koncernu Heineken.

Po Novém roce v Krásném Březně už zůstane jen ostraha. "Slíbili jsme městu, že zajistíme, aby se v areálu nezdržovali například bezdomovci. Ale, co s pivovarem, zatím nevíme, nyní zpracováváme analýzu," uvedla Beute.


Zdroj: ČTK, 21. 11. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 03:55