Agris.cz - agrární portál

Produkce masa ve Zlínském kraji do září klesla o 1,3 procenta

21. 11. 2011 | ČTK

Ve Zlínském kraji od ledna do září klesla v meziročním srovnání výroba masa. Chovatelé v regionu v tomto období vyprodukovali bez drůbežího 8677 tun masa, což je oproti stejnému období loni o 1,3 procenta méně. Za poklesem stojí propad výroby vepřového. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Výroba masa klesla v prvních třech čtvrtletích v celé zemi, a to o 2,7 procenta na 251.014 tun. Nejvýrazněji propadla, a to o 5900 tun masa v jateční hmotnosti, v Jihočeském kraji. Nejvýraznější nárůst výroby masa statistici hlásí na Vysočině, a to o 3100 tun, a dále v krajích Olomouckém a Pardubickém.

Zlínský kraj se na celkové výrobě masa v zemi podílel 3,5 procenta. Rozsahem produkce je region v mezikrajském porovnání na jedenáctém místě. Chovatelé v regionu porazili od ledna do září 62.157 prasat, což je meziroční pokles o 5,8 procenta. Ve Zlínském kraji se od ledna do září porazilo 13.756 kusů skotu, o 0,3 procenta více než vloni.

Producenti v kraji vyráběli především, stejně jako v minulých letech, maso vepřové (93,5 procenta). Hovězí maso včetně telecího se na celku podílelo 9,5 procenta. Meziroční propad ve výrobě producenti evidovali pouze u vepřového. Naopak produkce hovězího včetně telecího vzrostla, a to o 6,4 procenta, u skopového o 10,7 procenta.

Poklesy v produkci masa provázejí masný průmysl v Česku několik let. Před 20 lety bylo na tuzemských jatkách ročně poráženo přes pět milionů prasat, loni to bylo téměř o dva miliony méně. Ještě výraznější pokles nastal u hovězího.

V konzumaci masa jsou Češi podprůměrní. V roce 2009 v průměru snědli 78,8 kilogramu masa na osobu. Nejvíce jedí maso Kypřané (144 kg), nejméně Bulhaři (49 kg). Spotřeba masa v ČR byla nejvyšší v roce 1989, kdy dosáhla 97 kg, poté klesala. V poslední době se výrazně nemění a pohybuje se kolem 80 kilogramů, u nejoblíbenějšího vepřového těsně nad 40 kilogramy.


Zdroj: ČTK, 21. 11. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 10:23