Agris.cz - agrární portál

Dřevařské jedničce Less hrozí bankrot, říká šéf firmy

22. 11. 2011 | Mladá fronta Dnes

Největší těžař dřeva v zemi, společnost Less, má vážné existenční problémy. Firma má přes dvě miliardy dluhů a podle šéfa Jana Mičánka je v nejistotě, že od příštího roku nebude mít práci. Souvisí to s pozastavením a prošetřováním velkého dřevařského tendru, v němž ve velké většině lokalit Less vyhrál.

"Jsme v naprosté nejistotě. V listopadu netušíme, zda budeme mít od Nového roku práci. Když se nevyjasní situace kolem pozastaveného tendru Lesů ČR, nezbude mi než Less poslat do konkurzu," řekl zakladatel a majoritní vlastník firmy Jan Mičánek Hospodářským novinám.

Výběrové řízení Lesů ČR na lesnické práce v příštích pěti letech vyhrál Less v 88 z více než stovky lokalit. Lesy v tendru dávají firmám zakázky za více než sedm miliard korun. Antimonopolní úřad ale předběžným opatřením tendr pozastavil a zkoumá, zda soutěž probíhala v mezích zákona. Na verdikt má úřad 60 dní, ale už nyní dal najevo, že ani poté zřejmě případ neuzavře.

"Až toto správní řízení uzavřeme, zahájíme patrně další. Máme nové podněty, podle nichž v tendru zvítězily firmy s dumpingovými cenami. Měli bychom to prověřit," říká šéf ÚOHS Petr Rafaj.

Skupina Less má sedm dceřiných firem, které zajišťují těžbu dřeva, obchod i jeho zpracování. V oboru je jednou z největších firem v Evropě. V posledních letech ale hodně investovala a má vysoké dluhy. Jen z investičních úvěrů a leasingů má přes dvě miliardy závazků. Letos se její tržby blíží k rekordu osmi miliard korun, jenomže firma nevydělává. "Jsme ztrátoví, a co bude za rok, nikdo neví," dodal Mičánek.

Na vině je podle firem z oboru nový systém rozdělování veřejných zakázek Lesy ČR. Díky němu budou mít Lesy miliardové zisky, ale na úkor dřevařských firem.


Zdroj: Mladá fronta Dnes, 22. 11. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 06:57