Agris.cz - agrární portál

V Plzeňské kraji roste zájem lidí o mléko z automatů; je jich 15

21. 11. 2011 | ČTK

V Plzeňském kraji roste zájem lidí o nákup mléka z mlékomatů, i když v celostátním měřítku poptávka mírně klesá. Počet automatů na mléko se meziročně zvýšil, po celém kraji už jich je patnáct. Nikdo nechce končit, všichni jsou přijatelně spokojení a drží se, řekla ČTK Daniela Machatá, hygienička Krajské veterinární stanice v Plzni (KVS), která automaty registruje.

Prodeji z mlékomatů má pomoci také vůbec první Den mléka podpořený ministerstvem zemědělství. "Bude v Plzni 24. listopadu od 12:00 do 17:00. Budou tam ochutnávky i ukázky, co se z mléka dá dělat, a soutěže dětí," řekl Ivo Šašek z MAS

Pošumaví, která akci spoluorganizuje. Koná se k ročnímu výročí prvních mlékomatů farmy Milknatur z Líní, která už jich má pět v Plzni a jeden v sídle firmy. Milknatur začal loni v listopadu, údajně stále jako jediný v ČR, nabízet mléko upravené takzvanou šetrnou pasterací, po níž ho není třeba převařovat.

"Prodeje se drží. Nejčastějšími zákazníky jsou mladé maminky do 35 let a dále studenti a mladí," řekl šéf Milknaturu František Sikyta. Denně prodá z jednoho automatu kolem stovky litrů, záleží na jeho umístění. Farma už nehodlá instalovat další mlékomaty. Chovatelé budou hledat jiné možnosti prodeje, například vlastní zpracování mléka do výrobků.

Syrové kravské mléko lze v kraji koupit v osmi stacionárních a v jednom pojízdném mlékomatu, který vyjíždí každý den z Líšťan u Plzně. "Dva jsou v Klatovech a v Domažlicích, po jednom v Nepomuku, Kralovicích a Staňkově a v Sušici," řekla

Machatá. Nové žádosti KVS nemá. Spíše se nyní chovatelé zaměřují na zpracování kravského a kozího mléka na výrobky a zdá se, že jsou velmi úspěšní hlavně ve farmářských prodejnách, dodala. "V republice zaznamenáváme ústup od mlékomatů. Chybí propagace a vhodná místa," dodal Sikyta. Právě Den mléka má za cíl jejich větší propagaci.

Prodej syrového mléka přímo ze dvorů farem neroste. Už více než rok se mu věnuje v Plzeňském kraji 19 mléčných farem, převážně v malých obcích. Nejvíce jich je v oblasti Plzeň-jih a na Klatovsku. Důvodem konstantního počtu může podle KVS být to, že chovatelé nestojí o to, aby jim chodili cizí lidé do chovů, což je i určitá ochrana proti nákazám. Podle Sikyty je ale hlavním důvodem fakt, že tam lidé "kupují syrové kravské mléko a musí ho převařovat, což dělat nechtějí".

Václav Prokš kš


Zdroj: ČTK, 21. 11. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 06:19