Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 21.11.2011

22. 11. 2011 | Agris

V Plzeňské kraji roste zájem lidí o mléko z automatů; je jich 15

V Plzeňském kraji roste zájem lidí o nákup mléka z mlékomatů, i když v celostátním měřítku poptávka mírně klesá. Počet automatů na mléko se meziročně zvýšil, po celém kraji už jich je patnáct. Nikdo nechce končit, všichni jsou přijatelně spokojení a drží se, řekla ČTK Daniela Machatá, hygienička Krajské veterinární stanice v Plzni (KVS), která automaty registruje. Prodeji z mlékomatů má pomoci také vůbec první Den mléka podpořený ministerstvem zemědělství. "Bude v Plzni 24. listopadu od 12:00 do 17:00. Budou tam ochutnávky i ukázky, co se z mléka dá dělat, a soutěže dětí," řekl Ivo Šašek z MAS

Produkce masa ve Zlínském kraji do září klesla o 1,3 procenta

Ve Zlínském kraji od ledna do září klesla v meziročním srovnání výroba masa. Chovatelé v regionu v tomto období vyprodukovali bez drůbežího 8677 tun masa, což je oproti stejnému období loni o 1,3 procenta méně. Za poklesem stojí propad výroby vepřového. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Výroba masa klesla v prvních třech čtvrtletích v celé zemi, a to o 2,7 procenta na 251.014 tun. Nejvýrazněji propadla, a to o 5900 tun masa v jateční hmotnosti, v Jihočeském kraji. Nejvýraznější nárůst výroby masa statistici hlásí na Vysočině, a to o 3100 tun, a dále v krajích Olomouckém a Pardubickém.

TZ Lesy ČR se úspěšně ubránily hrozící kůrovcové kalamitě

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) letos opět významně snížil objem kůrovcem napadeného dříví. Do konce října LČR zpracovaly pouhých 183 tisíc metrů kubických kůrovcového dříví, což je 73,5 % stejného období roku 2010 a jen 28 % roku 2009. „Jednoznačně se tak potvrzuje trend nastolený v roce 2009. Došlo k významnému zhodnocení našeho úsilí zaměřeného na ochranu lesa. Díky zavedeným ochranným opatřením proti kůrovci jsme dokázali prodat výrazně vyšší podíl kůrovcem nepoškozeného dříví za velmi dobré ceny. Kdybychom tato opatření neprovedli, mohlo by to znamenat nižší příjmy státního podniku až o půl miliardy korun,“ vysvětluje generální ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora.

Nebezpečný návrh EU na obcházení zákazu chovu slepic v nezdokonalených klecích a zákazu prodeje vajec z těchto klecí

Od 1. 1. 2012 vejde v EU v platnost zákaz chovu slepic - nosnic v holých nezdokonalených klecích. Mnohé země EU (Polsko, Španělsko, Řecko, Itálie, Belgie) zákaz nedodrží nebo jej dokonce ignorují. (Zákaz je přitom ustanoven směrnicí z roku 1999 a země věděly mnoho let předem o jeho přípravě, navíc, měly 12 let právní lhůty na změnu systémů.) Komisař návrh přednesl na schůzi Zemědělského výboru Evropského parlamentu. Vejce by se nesměla prodávat jako celá, ale mohla by být využita do hotových potravin např. sušenek, pečiva, knedlíků...

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 22. 11. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 00:26