Agris.cz - agrární portál

Vláda projedná návrh rozpočtu SZIF pro příští rok

22. 11. 2011 | ČTK

Vláda ve středu projedná návrh rozpočtu Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) na příští rok. Fond by podle něj měl v příštím roce hospodařit s 39,3 miliardy korun, o více než čtyři miliardy nižší částkou než letos, vyplývá z údajů, které na svém webu dnes zveřejnilo ministerstvo zemědělství (SZIF). Fond mimo jiné administruje vyplácení agrárních dotací.

"Ministerstvo předkládá vládě k projednání Návrh rozpočtu Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) na rok 2012, aby vláda mohla požádat Poslaneckou sněmovnu o jeho schválení současně s návrhem státního rozpočtu České republiky na příští rok," uvedlo ministerstvo zemědělství k materiálu na svém webu.

Z peněz fondu jsou kromě výplat dotací také například subvencovány vývozy některých komodit do třetích zemí, fond také zprostředkovává intervenční výkupy přebytků. Spravuje také národní značku kvalitních potravin Klasa.

Výdaje ministerstva zemědělství (MZe) včetně peněz z EU mají podle návrhu státního rozpočtu pro příští rok meziročně klesnout o 2,6 miliardy korun na 48,6 miliardy Kč. Rozpočet má však být na rozdíl od letošního mimořádně navýšen o více než dvě miliardy z úvěru od Evropské investiční banky (EIB), od níž si stát půjčil na protipovodňová opatření. Bez této částky se navrhovaný meziroční pokles výdajů blíží pěti miliardám Kč.


Zdroj: ČTK, 22. 11. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 15:28