Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 22.11.2011

23. 11. 2011 | Agris

V Ostravě se představí oceněné regionální potraviny Moravskoslezského kraje

Celkem osm zemědělských produktů uspělo v Moravskoslezském kraji ve druhém ročníku projektu Regionální potravina, který na podporu místních výrobců pořádá Ministerstvo zemědělství. Představení vítězných produktů, mezi nimi například Trefilovy masopustní klobásy nebo originálního medového vína Medovinka, se uskutečnilo na ostravském Gastro festivalu. Oceněným regionálním potravinám je věnována speciální expozice. Veřejnost bude mít také možnost vítězné produkty ochutnat nebo si je zakoupit.

Vláda projedná návrh rozpočtu SZIF pro příští rok

Vláda ve středu projedná návrh rozpočtu Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) na příští rok. Fond by podle něj měl v příštím roce hospodařit s 39,3 miliardy korun, o více než čtyři miliardy nižší částkou než letos, vyplývá z údajů, které na svém webu dnes zveřejnilo ministerstvo zemědělství (SZIF). Fond mimo jiné administruje vyplácení agrárních dotací. "Ministerstvo předkládá vládě k projednání Návrh rozpočtu Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) na rok 2012, aby vláda mohla požádat Poslaneckou sněmovnu o jeho schválení současně s návrhem státního rozpočtu České republiky na příští rok," uvedlo ministerstvo zemědělství k materiálu na svém webu.

Množství obalových odpadů v EU se snižuje

Podle analýzy EUROPEN se během období 1998-2008 v zemích EU-15 snížilo množství nevyužívaných obalových odpadů o 43 %. Sběr a recyklace PET láhví se v Evropě v r. 2010 zvýšila o 6,5 %. Zpráva EUROPEN (Evropská organizace pro obaly a životní prostředí) "Packaging and Packaging waste Statistic in Europe analyzující údaje EU za posledních 11 let (1998 - 2008) uvádí, že v EU-15 došlo ke snížení obalových odpadů (na skládkách) o 43 %. Je to důsledek recyklace obalů a dalších forem jejich využití. V r. 2008 bylo v EU-27 k dispozici přes 17 mil. t obalového materiálu. Pro porovnání - odpadů z potravin bylo 89 mil. t, tzn. pětinásobné množství.

Evropská unie posílí národní programy ochrany rostlin

Evropská unie podpoří národní programy ochrany rostlin proti škůdcům celkovou částkou 19 mil. EUR. Německo obdrží vedle šesti dalších členských zemí finanční pomoc na ochranu proti tesaříkům Anoplophora glabripennis a Anoplophora chinensis. Oba škůdci dřeva napadají zdravé stromy a mohou během několika málo let způsobit jejich odumření. Riziko dalšího zavlékání škůdců a nebezpečí pro ekosystém lesa je vysoké. „Význam zdravotního stavu rostlin je často podceňován“, říká eurokomisař pro zdravotnictví a politiku spotřebitele John Dalli.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 23. 11. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 20:12