Agris.cz - agrární portál

Zemědělský výbor souhlasí s návrhem vlády snížit rozpočet MZe

23. 11. 2011 | ČTK

Sněmovní zemědělský výbor dnes doporučil sněmovně schválit rozpočet ministerstva zemědělství na příští rok v podobě, v jaké ho předložila vláda. ČTK to řekl zpravodaj k návrhu rozpočtu Jiří Papež (ODS). Ministerstvo má mít v příštím roce na výdaje 48,6 miliardy korun, což je o 2,8 miliardy korun méně, než předpokládal letošní schválený rozpočet.

Sněmovna letos ještě dodatečně navýšila rozpočet ministerstva o 1,1 miliardy korun určených na národní dotace. Běžné výdaje ministerstva mají v příštím roce klesnout o víc než desetinu. Naproti tomu výdaje na investice se mají podle návrhu zvýšit zhruba 2,5krát na 4,3 miliardy korun. Rozpočet ministerstva posílí víc než dvě miliardy korun z Evropské investiční banky na protipovodňová opatření. Na společnou zemědělskou politiku je určeno zhruba 36 miliard korun, z toho 3,3 miliardy mají jít ze státního rozpočtu a zbytek z EU.

Místopředseda zemědělského výboru Ladislav Skopal (ČSSD) řekl ČTK, že sociální demokraté ještě navrhnou navýšit národní dotace, protože se domnívají, že jsou nedostatečné. "V této problematické době je potřeba, abychom zemědělce podrželi," řekl. Budou chtít také navýšit přímé platby z národních zdrojů na 80 procent možné výše. Peníze chtějí hledat mimo jiné v rozpočtu ministerstva obrany, a to hlavně v armádních zakázkách. "Protože si myslíme, že tento stát nakupuje zbytečně draho a je potřeba to snížit a usměrnit," dodal.

Celkové výdaje státního rozpočtu na zemědělství a lesní hospodářství klesnou v příštím roce proti letošku o téměř šest miliard korun na zhruba 46 miliard korun.


Zdroj: ČTK, 23. 11. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 09.05.2024 01:57