Agris.cz - agrární portál

Vláda schválila rozpočet SZIF pro příští rok

23. 11. 2011 | ČTK

Vláda dnes schválila návrh rozpočtu Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) na příští rok, zjistila ČTK z informací na webu vlády. Fond by tak měl napřesrok hospodařit s 39,3 miliardy korun, což je o více než čtyři miliardy korun méně než letos. Fond zajišťuje především vyplácení agrárních dotací. Podle návrhu ministerstva zemědělství by vláda mohla požádat Poslaneckou sněmovnu o schválení rozpočtu fondu současně s návrhem státního rozpočtu České republiky na příští rok.

Z peněz fondu jsou kromě výplat dotacínapříklad subvencovány vývozy některých komodit do třetích zemí, fond také zprostředkovává intervenční výkupy přebytků. Spravuje rovněž národní značku kvalitních potravin Klasa.

Výdaje ministerstva zemědělství včetně peněz z EU mají podle návrhu státního rozpočtu pro příští rok meziročně klesnout o 2,8 miliardy korun na 48,6 miliardy Kč. Rozpočet má však být mimořádně navýšen o více než dvě miliardy z úvěru od Evropské investiční banky, od níž si stát půjčil na protipovodňová opatření. Bez této částky se navrhovaný meziroční pokles výdajů blíží pěti miliardám Kč.


Zdroj: ČTK, 23. 11. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 09.05.2024 04:01