Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 23.11.2011

24. 11. 2011 | Agris

Vláda schválila novelu zákona o EIA

Vláda dnes na svém zasedání schválila návrh zákona ministerstva životního prostředí, kterým se mění zákon o posuzování vlivů na životní prostředí (EIA). Cílem předloženého návrhu je zajistit plnou a náležitou transpozici příslušné evropské směrnice. Česká republika již byla v této věci Soudním dvorem EU odsouzena za nesprávné provedení EIA směrnice do tuzemského právního řádu. Předložená novela reaguje na výtky Evropské komise uplatněné v tzv. sankční části řízení, tedy ve fázi následující po vydání odsuzující rozsudku.

Vláda schválila rozpočet SZIF pro příští rok

Vláda dnes schválila návrh rozpočtu Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) na příští rok, zjistila ČTK z informací na webu vlády. Fond by tak měl napřesrok hospodařit s 39,3 miliardy korun, což je o více než čtyři miliardy korun méně než letos. Fond zajišťuje především vyplácení agrárních dotací. Podle návrhu ministerstva zemědělství by vláda mohla požádat Poslaneckou sněmovnu o schválení rozpočtu fondu současně s návrhem státního rozpočtu České republiky na příští rok.

Strategie proti ztrátě půdy

Rakouský Spolkový úřad pro životní prostředí vypracoval z pověření Evropské komise aktuální studii o zastavění půdy. Zpráva obsahuje doporučení, jak zredukovat pokračující zástavbu půdy v EU a omezit dopady. Mezi lety 1990 a 2000 v členských státech EU denně ubylo kolem 275 ha půdy. V posledních letech zaznamenali experti mírné zlepšení (272 ha/den). Polovina ploch je trvale zastavěna, většinou nepropustným materiálem jako je asfalt nebo beton. Mezi lety 2000 a 2006 vzrostl podíl takto zpevněné plochy v EU o 3 %‚ v některých zemích dokonce až o 15 %.

SVS nařídila stáhnout z prodeje některé druhy rybích prstů

Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje některé druhy rybích prstů, protože obsahují málo masa. Podnět dalo sdružení dTest, které testovalo celkem 14 druhů potraviny. Tři nejlevnější značky propadly, a to výrobky Spar S-Budget, Euroshopper a rybí prsty Tesco Value. Tyto výrobky pod svou značkou prodávají řetězce Interspar, Albert a Tesco. "Například ve výrobku Spar jsme nalezli pouhých 14 procent rybího masa, deklarováno bylo 22 procent, což je samo o sobě velmi málo," řekl televizi Václav Beneš ze sdružení dTest. Dodal, že zbylé množství rybího prstu představuje strouhanka, mouka, škrob, rostlinný olej a voda.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 24. 11. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 06:37