Agris.cz - agrární portál

Pokroky v aplikacích strojového vidění pro automatickou kontrolu a hodnocení kvality u ovoce a zeleniny

24. 11. 2011 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Pracné a rizikové konvenční metody třídění citrusových plodů by mohly nahradit plně automatizované třídičky využívající strojové vidění.

Španělští vědci vyvinuli sofistikovaný stroj na třídění citrusového ovoce předtím, než putuje ke koncovému spotřebiteli. Prototyp dokáže rozpoznat a oddělit nahnilé pomeranče a zhodnotit kvalitu jednotlivých dílků mandarinek. Sběrači citrusových plodů mohou tyto stroje používat také, značně jim usnadní práci. Prototypy byly prezentovány v časopise FoodandBioprocessTechnology.

Konvenční metody detekce shnilých pomerančů spočívaly v přebírání pomerančů v tmavých místnostech s ultrafialovým světlem, které prosvěcuje esenciální oleje v poškozené slupce pomocí fluorescence. Nevýhoda této metody spočívá v tom, že ultrafialové světlo zvyšuje míru rizika pro lidské zdraví, pracovní směny tedy bylo nutné časově omezit a provádět podle přísného harmonogramu. Prototypy třídicího stroje vyvinuté španělskými odborníky z IVIA (Valencian Institute of Agrarian Research) tento proces plně zautomatizovaly díky softwarovému a hardwarovému vybavení, které dokáže odhalit shnilé citrusové plody a zlikvidovat ty, které nejsou vhodné k prodeji.

Další prototyp klasifikuje citrusové plody na výrobní lince. Mezi faktory, které byly zohledněny při vývoji klasifikačního procesu je kvalita, zbarvení a typ poškození, které se prezentuje na slupce. Prvotřídní ovoce určené pro nejnáročnější trhy je separováno od plodů s nižší kvalitou (jsou samozřejmě 100 % jedlé). Druhá skupina plodů má malé defekty jako poškrábání nebo otlaky. Tento systém dokáže za sekundu analyzovat 15 až 20 kusů ovoce.

Jakmile jsou plody rozděleny a dále odděleny pomocí vibrační plošiny, jsou transportovány pomocí přepravního pásu do kontrolní sekce, která je schopná za sekundu posoudit kvalitu 28 dílků. Poškozené dílky jsou odděleny. Stroj dokáže také určit, které plody obsahují pecky a může odstranit slupky a dalších cizích tělesa z výrobní linky.

Stejně jako vývoj vlastností statistické a výpočetní techniky, prototypy využívají nejvyšší rozlišení obrazu, kterého je možné dosáhnout pomocí nejmodernějšího vybavení. Jsou schopny analyzovat objekty v oblasti elektromagnetického spektra, které lidské oko nevidí, jako je ultrafialové a infračervené spektrum.

Vědci dokonce začali kontrolovat vnitřní kvalitu ovoce pomocí magnetické rezonance (MRI), počítačové axiální tomografie (CAT) nebo X paprsků, které se běžně používají v medicíně.


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 24. 11. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 08:32