Agris.cz - agrární portál

Poškozené hlízy nejprve modrají, pak šednou

25. 11. 2011 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Velké množství hlíz vypadalo v letošní sklizňové sezóně po uložení do skladů jako by se nedávno ocitlo v ringu. Hlízy měly pod slupkou modré skvrny, které se později zbarvily do bělošedé barvy. Především rychlý buněčný růst v srpnu způsobil, že hlízy byly letos obzvlášť citlivé vůči mechanickému poškození. K tomu přistoupily další faktory jako náchylnost odrůd, nedostatečné zásobení hlíz draslíkem, suchá půda, nastavení vyorávače apod.

Příčiny vzniku modrých skvrn objasňuje Dr. Harald Beyer, poradce Zemědělské komory Severního Porýní-Vestfálska, následovně:

V důsledku mechanického zatížení (např. při sklizni) mohou buňky praskat. Pod slupkou se tak vytvářejí modré skvrny, které se stávají zřetelnými zhruba 12 až 24 hodin po poškození. Poté poškozené pletivo pomalu vysychá. V průběhu vysychání se modrá barva pomalu vytrácí a zůstává bělošedá. Vysycháním buněčných pletiv vznikají malé dutinky. Symptomy jsou dobře patrné 10 až 14 dní po naskladnění.


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 25. 11. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 18:14