Agris.cz - agrární portál

Ve Světovém duelu vín v Hustopečích poměří síly kolem 400 vzorků

25. 11. 2011 | FinančníNoviny.cz

Kolem čtyř stovek vín ze dvaceti zemí bude v sobotu v Hustopečích na Břeclavsku soutěžit ve Světovém duelu vín. Letos budou mezi sebou bojovat novošlechtěné odrůdy s tradičními, uvádějí pořadatelé akce na svém webu.

"Na jedné straně duelu budou novošlechtěné odrůdy vín bílé i červené a na straně druhé budou tradiční odrůdy, jako je Frankovka, Rulandské modré, Cabernet Sauvignon, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský a Veltlínské zelené," uvedl k principu letošního duelu předseda vinařské komise města Hustopeče Jiří Teplý.

Akce začíná v sobotu v 10:00 v Hotelu Centro. Milovníci vína zde mohou až do večera porovnávat nejen tradiční a novošlechtěné odrůdy, ale také jemné odstíny jednotlivých odrůd z různých zemí.

Podle pořadatelů budou v nabídce jak tradiční silné vinařské země jako Francie, Německo, Španělsko, Itálie či Rakousko, tak i exotičtější Jihoafrická republika, Brazílie, Uruguay, Chile nebo Austrálie.

V Hustopečích jsou duely vín i jiné vinařské akce již tradicí. Město nedávno vybíralo etiketu pro vlastní městská vína. S návrhem na zavedení tohoto označení přišla před několika měsíci Vinařská komise. Hustopečské městské víno se bude vybírat z nejčastěji vystavovaných odrůd vín na veřejných přehlídkách v Hustopečích a jeho okolí. "U bílých odrůd to jsou Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, Müller Thurgau, Ryzlink vlašský a u červených odrůd Frankovka, André a Svatovavřinecké," uvedl předseda místní Vinařské komise a spoluautor soutěže Jiří Teplý.

První ročník soutěže se bude konat na přelomu dubna a května příštího roku. V prvním kole vybere skupina profesionálních sommeliérů pět nejlepších bílých a pět nejlepších červených vín. Ve druhém kole pak skupina osobností vybere vítězné bílé a vítězné červené víno. Tato vína se pak budou prezentovat dalších 12 měsíců pod vinětou Hustopečské městské víno.


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 25. 11. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 02:27