Agris.cz - agrární portál

Inspekce kontrolovala kečupy kvůli toxinům, neobjevila problémy

25. 11. 2011 | ČTK

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zkontrolovala vzorky několika kečupů, z nichž některé podle zjištění občanského sdružení spotřebitelů dTest údajně obsahovaly nebezpečné látky včetně toxinů a pesticidů. Kontrola osmi vzorků včetně kečupů značek Heinz, Hellmans nebo Spar dopadla dobře, kečupy neobsahovaly nebezpečné látky v nadlimitním množství. Dnes o tom na webu informoval mluvčí inspekce Michal Spáčil. Podle dTestu skončila kontrola 22 vzorků kečupů "velmi neradostně". Ve všech 22 testovaných kečupech byly objeveny mykotoxiny, informoval dTest v říjnové tiskové zprávě. Kečupy prý navíc byly někdy vyráběny z rajčat, která byla zčásti shnilá nebo plesnivá. Podle Spáčila inspektoři SZPI kontrolovali osm vzorků, které dopadly ve spotřebitelském testu dTestu nejhůře. "Laboratorní výsledky prokázaly, že kontrolované výrobky jsou pro spotřebitele bezpečné," uvedl Spáčil. Na přítomnost pesticidů byly podle něj analyzovány vzorky dvou výrobků - Heinz Tomato Ketchup rajčatový kečup jemný a Jemný kečup Hellmanns. "Oba kečupy byly vyhodnoceny jako vyhovující a tedy bezpečné. Zjištěné stopové množství sledovaných látek splňovalo předepsané limity pro kečupy, splnilo by ale i normy stanovené například pro dětskou výživu," dodal mluvčí. Výrobky Coop klasik kečup jemný a Spar kečup sladký testovali inspektoři na mykotoxiny. "Tyto látky nebyly v testovaných vzorcích zjištěny, respektive nebylo dosaženo hranice jejich detekovatelného množství," doplnil Spáčil. Další čtyři vzorky inspekce podle něj testovala na jakost. Clever Kečup jemný a Hamé Kečup sladký podle něj vykazovaly mírně nižší podíl rajčatové sušiny. SZPI prý výrobcům uložila, aby problém urychleně napravili. "Kontrola prokázala určité nedostatky ve značení odebraných kečupů. V několika případech nebyl na obale uveden údaj o množství rajčat. SZPI proto nařídila výrobcům kečupy doznačit," doplnil mluvčí.


Zdroj: ČTK, 25. 11. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 00:02