Agris.cz - agrární portál

Bohemia Sekt chce prodat více sektů než loni, celkový trh roste

28. 11. 2011 | ČTK

Největší český výrobce vína, Bohemia Sekt, chce letos prodat až 11 milionů lahví sektů, zhruba o 500.000 více než loni. Rozhodne ale tradičně prosinec, kdy chce firma prodat čtyři miliony lahví, loni to bylo přes 3,5 milionu. Z nich přes 90 procent otevřou Češi na Silvestra. ČTK to řekl marketingový ředitel Martin Fousek, podle něhož by se měl celkový český trh sektů letos zvýšit o pět až deset procent.

"Trh sektů letos mírně roste, naše prodeje ho kopírují," dodal. Za prvních deset měsíců se zvýšil objem prodaných sektů v maloobchodu o 11,3 procenta, v tržbách o 9,8 pct. V českých hypermarketech, supermarketech a obchodech, kde se prodají zhruba dvě třetiny sektů, drží Bohemia Sekt tržní podíl 62 procent, v gastronomii, která stagnuje, má kolem 80 pct.

Podle generálního ředitele největšího českého výrobce vína Josefa Vozdeckého se skupině letos daří zvyšovat objem prodeje u klidných vín, lihovin i sektů, u nichž zatím za necelých 11 měsíců vzrostl meziročně o deset procent. Celkový letošní prodej všech nápojů očekává nejméně o tři procenta vyšší; loni uplatnila společnost na trhu 22,6 milionu lahví.

V Česku se loni prodalo 15 milionů lahví šumivých vín. Spotřeba sektů je stále 1,5 litru, tedy dvě lahve na hlavu a rok, v Německu jsou to čtyři litry. "Letos odhadujeme nárůst celkového trhu sektů o pět až deset procent," uvedl Fousek. Bohemia Sekt letos nezdražoval své sekty a ani příští rok neplánuje cenové úpravy.

Přes devět milionů prodaných lahví má letos opět tvořit značka Bohemia Sekt, z toho dvě třetiny, podobně jako loni, Bohemia Sekt Demi Sec (polosuchý), nejprodávanější šumivé víno na českém trhu. Firma, která dosud nabízela pod značkou

Bohemia Sekt osm druhů sektů v základní řadě včetně nealkoholického, uvedla před několika dny na trh nový produkt Bohemia Sekt Chardonnay ("bílý sekt z bílých hroznů"), který podporuje v reklamách, podobně jako další značky, modelka Tereza Maxová.

Výrobní špičku má podnik tradičně v říjnu a listopadu. V prvním pololetí vyrábí sekty čtyři dny v týdnu a ve druhém šest dní.


Zdroj: ČTK, 28. 11. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 18:13