Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 28.11.2011

29. 11. 2011 | Agris

Z obchodů mizí kvůli vyšší DPH kvalitní potraviny, míní hejtman Hašek

Stínový ministr zemědělství Michal Hašek viní vládu z nepřímého vlivu na úbytek kvalitních potravin na českém trhu. Nákupčí supermarketů prý chtějí, aby byly ceny co nejnižší a tak nabízejí nekvalitní potraviny. Ty lidé s nízkými příjmy logicky kupují raději. Levnější potraviny jsou většinou vyráběny z náhražek, podle Haška tak hrozí naší populaci v budoucnosti větší zdravotní rizika právě kvůli konzumaci nekvalitních potravin. Tím, že vláda zvedá DPH na potraviny, situaci nepomáhá. "Ty potraviny nemusí být nutně neprodejné, ale mají nulovou nutriční hodnotu. Používají se do nich náhražky. Bojím se, že to do budoucna zvýší zdravotní rizika a tím pádem zatíží veřejné rozpočty a zvýší výdaje na zdravotnictví," uvedl Hašek v nedělní Partii na Primě.

Francouzský soud zrušil vládní zákaz pěstování GM kukuřice

Francouzská státní rada, která je nejvyšším soudem v zemi, dnes zrušila jako neodůvodněný vládní zákaz pěstování a používání geneticky modifikované (GM) kukuřice. Soud se ve svém rozhodnutí odvolal na zářijový výnos Evropského soudního dvora, podle něhož založila Francie své moratorium na pěstování této plodiny na chybné legislativě. "Vzhledem k důsledkům rozhodnutí Evropského soudního dvora státní rada shledala, že ministerstvo zemědělství nemůže odůvodnit svou pravomoc k vydání tohoto výnosu, protože nepodalo důkaz o existenci zvláště vysokého rizika pro zdraví a životní prostředí," uvedl soud podle agentury Reuters.

Petr Bendl sníží provozní rozpočet na rok 2012 oproti roku 2010 o čtvrtinu

Ministr zemědělství Petr Bendl dnes v Praze na tiskové konferenci představil své priority. Za prvořadý úkol označil prosazení spravedlivých podmínek pro české zemědělce v rámci Evropské unie. Ministr se zaměří na posílení konkurenceschopnosti českého agrárního sektoru, ochranu půdy a vod, podporu domácích potravin, spolupráci s nevládními organizacemi a odstranění zbytečné byrokracie. Petr Bendl také zveřejnil rozpočet zemědělského rezortu na příští rok, který se nese ve znamení pokračujících úspor.

MZe kritizuje Pozemkový fond za plýtvání

Ministerstvo zemědělství ve zprávě o transformaci Pozemkového fondu kritizuje plýtvání veřejnými prostředky i nepřipravenost vedení fondu na jeho klíčovou proměnu. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz. Pozemkový fond má ze zákona koncem roku 2012 skončit a sloučit se s pozemkovými úřady. Do té doby měl jeho šéf Radim Zika (ODS) úřad zeštíhlit, a to včetně agendy. Podle původních plánů měl během svého angažmá vydat restituentům pozemky, aby státu zůstaly jen ty strategicky důležité, nebo ty, jenž stát blokuje pro vyrovnání s církvemi.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 29. 11. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 12:17