Agris.cz - agrární portál

Stát chystá kontrolu živočišných potravin ve školních jídelnách

29. 11. 2011 | ČTK

Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci se Státní veterinární správou (SVS) připravuje kontroly potravin živočišného původu ve školních jídelnách v příhraničních oblastech. Vyplývá to z materiálu, který má ČTK k dispozici. Jak ČTK potvrdil mluvčí SVS Josef Duben, kontrola souvisí s květnovým zpřísněním podmínek pro dovozy živočišných produktů.

Podle Odboru ochrany veřejného zdraví ministerstva se kontrola zaměří na to, zda jsou v rámci školního stravování používány živočišné produkty odpovídající základním veterinárním požadavkům. "Provozovatelé stravovacích zařízení musí umět doložit zdroj surovin," řekl ČTK Duben. "Budeme kontrolovat, zda ty produkty byly legálně nabyty a jestli splní podmínky zdravotní nezávadnosti," dodal.

Na základě nového vládního nařízení musí dovozci potravin živočišného původu nejpozději 24 hodin před příchodem zboží do ČR o zásilce podrobně informovat dozorové orgány. Pokud tak neučiní, hrozí jim až milionová pokuta.

Dovozci musí kromě druhu, množství a původu výrobku krajské veterinární správě včas sdělit místo určení a fyzikální stav nebo způsob úpravy produktů. Informaci mohou úřadu předat v papírové podobě, nebo elektronicky.

Podle vysvětlení veterinářů mohou Krajské veterinární správy prověřovat dovážené zboží pouze ve výrobních závodech či v maloobchodech, kontroly v jídelnách či restauracích jsou v kompetenci zdravotníků. Potravináři a zemědělci přitom upozorňují na to, že právě maso, které si dovážejí provozovatelé jídelen přímo ze zahraničí, může unikat evidenci dozorových orgánů.

"Já si myslím, že by se to nemělo omezit jenom na příhraničí, ale že by to postupně mělo zasáhnout celou republiku," uvedl k chystané kontrole šéf Agrární komory Jan Veleba. Prověrky by podle něj měly zahrnout kromě školních jídelen také restaurace a další místa veřejného stravování.


Zdroj: ČTK, 29. 11. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 11:13