Agris.cz - agrární portál

Schodek agrárního obchodu za devět měsíců vzrostl na 27 mld.Kč

30. 11. 2011 | ČTK

Schodek agrárního zahraničního obchodu za tři čtvrtletí vzrostl meziročně o 1,5 miliardy na 26,7 miliardy Kč, vyplývá z celní statistiky Českého statistického úřadu (ČSÚ), kterou ČTK poskytl Zemědělský svaz ČR. Svaz odhaduje, že za celý letošní rok obchod se zemědělskými výrobky, potravinami, nápoji a tabákovými výrobky skončí deficitem kolem 34 miliardy Kč, což by byl výsledek srovnatelný s rekordním schodkem z roku 2006.

Za prvních devět měsíců letošního roku agrární vývoz dosáhl hodnoty 86,8 miliard korun, meziročně o 9,5 miliardy Kč vyšší. Výrazněji však rostl dovoz, který se zvýšil o desetinu a jeho hodnota přesáhla 113 miliard Kč.

Nejvyššího schodku (10,3 miliardy Kč) dosáhl obchod s masem a droby, když se meziročně prohloubil více než o jednu miliardu milionů. Částku 6,5 miliardy přesáhl deficit obchodu s ovocem a ořechy. Více než šestimiliardovým deficitem skončilo obchodování se zeleninou.

Naopak nejlepší bilance, přebytku 6,1 miliardy Kč, Česko jako v posledních letech již tradičně dosáhlo u obilovin, zatímco ve stejném období loni dosáhl vývoz obilí 3,5 miliardy.

Agrární saldo je záporné nepřetržitě od roku 1994. Nejhorší bylo v roce 2006, zemědělsko-potravinářský zahraniční obchod České republiky tehdy skončil s deficitem více než 34 miliard korun.

Podle loňského vyjádření ministerstva zemědělství by dlouhodobě pasivní saldo agrárního zahraničního obchodu nemělo být posuzováno negativně, neboť vychází z postavení ČR jako průmyslové země. Česko by si však mělo udržet aktivní bilanci u komodit, které běžně v dostatečném množství produkuje. Agrární komora naproti tomu upozorňuje na to, že potravinová soběstačnost státu bude s rostoucí světovou populací a možnými nečekanými událostmi stále důležitější, podobně jako soběstačnost energetická.


Zdroj: ČTK, 30. 11. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 10:49