Agris.cz - agrární portál

Vakcinovat proti bluetongue je možné již jen do 31. 1. 2012

30. 11. 2011 | SVS ČR

Státní veterinární správa ruší mimořádná veterinární opatření označená jako nařízení Státní veterinární správy č. j. SVS/2267/2011 ze dne 28. 4. 2011 z toho důvodu, že byla ČR ozdravena od katarální horečky ovcí a na celém území republiky se ruší uzavřené pásmo.

To znamená, že nařízení o Mimořádných veterinárních opatřeních, vydané SVS dne 28. 11. 2011 nabývá platnosti a účinnosti dne 29. 11. vyvěšením na úřední desce Ministerstva zemědělství. Nařízení bylo též zveřejněno v Českém rozhlase a na jeho webových stránkách, samozřejmě taktéž na webových stránkách Státní veterinární správy, www.svscr.cz.

V podstatě je smyslem zmíněných Mimořádných veterinárních opatření uvést podmínky, za jakých je možné vakcinovat proti katarální horečce ovcí neboli bluetongue, a to pouze do konce měsíce ledna 2012, poté se již vakcinace nebude provádět. Důvod je ten, že v souladu s nařízením Komise (ES) č. 1266/2007 o prováděcích předpisech ke směrnici Rady 2000/75/ES, co se týče tlumení, sledování, dozoru a omezení přesunů některých zvířat vnímavých druhů ve vztahu ke katarální horečce, ve znění pozdějších předpisů splnila ČR podmínky pro ukončení povinné vakcinace. Za prvé vakcinace probíhána čtyři roky a již od září 2009 nebyl u nás zaznamenán případ tohoto onemocnění. To potvrdilo účinnost prováděné vakcinace. Díky pochopení Ministerstva zemědělství a přiděleným prostředkům se tuto akci podařilo dotáhnout do zdárného konce.

V šesti článcích nařízení jsou zopakovány podmínky, za jakých se vakcinace smí provádět: jde o přeočkování skotu, ovcí a koz chovatelů i přežvýkavců v zoo, to znamená, že se týká pouze zvířat, která mají v sobě první dávku vakcíny, ale ještě je nutné následné přeočkování, aby byla dosažena plná imunizace v souladu s pokyny výrobce vakcíny. Pro přeočkování lze použít pouze registrovanou inaktivovanou vakcínu, je třeba vést příslušnou evidenci a při přesunech informovat o vakcinaci příjemce vakcinovaných zvířat.

Na závěr nařízení SVS o Mimořádných veterinárních opatřeních se konstatuje to nejdůležitější, že všechna tato ustanovení umožňující a podmiňující vakcinaci proti katarální horečce ovcí pozbývají platnosti 31. 1. 2012. To znamená, že tímto dnem vakcinovat vnímavá zvířata (skot, ovce, kozy) v ČR již bude zakázáno v souladu s legislativou.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR


Zdroj: SVS ČR, 30. 11. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 13:56