Agris.cz - agrární portál

Náměstka MZe Chmiela nahradí od ledna Martin Hlaváček

1. 12. 2011 | ČTK

Současného náměstka ministra zemědělství pro zemědělskou a rybářskou politiku EU Juraje Chmiela ve funkci od ledna nahradí Martin Hlaváček (31), který nyní působí na stálém zastoupení České republiky v Bruselu. Informaci ve středu ČTK potvrdil mluvčí ministerstva zemědělství Jan Žáček.

"Jde o odborníka, který rozumí jak procesům v EU, tak k zemědělským tématům," uvedl Žáček o Hlaváčkovi. Chmiel, který byl za předchozí vlády premiéra Jana Fischera ministrem pro evropské záležitosti, byl podle mluvčího uvolněn na pozici na ministerstvu zemědělství svým zaměstnavatelem, jímž bylo ministerstvo zahraničních věcí, jen dočasně.

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) začátkem týdne již uvedl, že od prosince bude jeho novým náměstkem zodpovědným za problematiku životního prostředí a výzkumu Jiří Mach, kterého do funkce navrhly Věci Veřejné. Ministr zároveň ČTK řekl, že ke konci listopadu ve funkci komoditního náměstka skončí Karel Tureček (TOP 09), který měl na starosti také ekologii a výzkum. Agendu zemědělských komodit po Turečkovi převezme náměstek zodpovědný za evropskou politiku, takže od ledna by tato kompetence měla připadnout právě Hlaváčkovi.

Bendl hodlá do Vánoc obsadit také místo náměstka pro lesní hospodářství. Tento post zůstává od konce června, kdy z něj tehdejší ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) odvolal Jiřího Nováka, neobsazený. Podle lidí pohybujících se v oboru je táhnoucí se jednání o Novákovu nástupci problém a mimo jiné svědčí o mimořádných politických a lobbistických tlacích kolem obsazení tohoto místa.

Někdejší středočeský hejtman a bývalý ministr dopravy Bendl je v čele ministerstva od října. Ve vládě nahradil odvolaného Ivana Fuksu.


Zdroj: ČTK, 1. 12. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 12:53