Agris.cz - agrární portál

Zákon o významné tržní síle odstranil některé negativní jevy

1. 12. 2011 | ČTK

Podle Potravinářské komory kontroverzní zákon o významné tržní síle, který platí od loňského února, odstranil některé negativní jevy, které v minulosti kritizovali dodavatelé obchodních řetězců. Řetězce údajně zlepšily své chování například při dodržování třicetidenní lhůty splatnosti. U pekařského zboží zmizely takzvané vratky, které zákon zakazuje, a řetězce se o zbylé zboží musejí postarat samy, uvedl dnes na odborné konferenci v Brně prezident komory Miroslav Toman.

Potravinářská komora chování obchodních řetězců pravidelně kritizuje. Antimonopolnímu úřadu poslala dvě desítky podnětů. ÚOHS zahájil několik správních řízení, například se společnostmi Tesco, Kaufland nebo Globus.

Pokutoval zatím jen Kaufland více než 13 miliony korun. Podle ÚOHS firma s nadpoloviční většinou svých dodavatelů dojednávala lhůty splatnosti delší než 30 dnů. Pokuta je nepravomocná. Podle Tomana uložená sankce a zahájená řízení svědčí o tom, že zákon o významné tržní síle má smysl a byl v dodavatelsko-odběratelských vztazích potřeba. Jako další pozitivum uvedl, že se snížily letákové akce u zboží, které bylo nejčastěji nabízeno za podnákupní ceny.

I přes určité nedostatky hodnotí zákon pozitivně i ÚOHS. "Zákon má svůj význam, určitým způsobem přispěl ke kultivaci vztahů mezi dodavateli a odběrateli," řekl ředitel odboru významné tržní síly ÚOHS Luděk Svoboda.

Podle něj jsou na současnou právní normu dva extrémní názory. Obchodníci jej chtějí zrušit, dodavatelé zachovat. Úřadu podle Svobody vadí zejména výkladové problémy a nejasnosti. Řekl, že zákon "není z nejpovedenějších". V příštím roce má být zrušen. Nahradit jej mají do půl roku některé změny v zákoně o ochraně hospodářské soutěže a v zákoně o cenách.

K návrhům změn mají výhrady obchodníci. "Návrh novel na první pohled odstraňuje diskriminaci maloobchodníků v roli odběratelů, ale při podrobném seznámení se s navrhovanými novelami je zaměření na maloobchodní a velkoobchodní sektor nadále zcela evidentní, protože opatření jsou zásadně cílena právě na maloobchod a velkoobchod nejen překlopením některých dosavadních zákazů, ale i jejich zobecněním," uvedl v říjnu prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Zdeněk Juračka.

Toman dnes uvedl, že Potravinářská komora trvá na tom, aby novely zákonů řešily zejména třicetidenní lhůtu splatnosti, zákaz vratek nebo vymáhání neoprávněného finančního plnění (regálné, zalistovací poplatky). "Přivítali bychom také jednotnou fakturaci za zboží," uvedl Toman.

Zákon o významné tržní síle vypracovala skupina poslanců ČSSD a normu podpořila Potravinářská komora. Zrušení zákona a zapracování některých jeho částí například do zákona o ochraně hospodářské soutěže doporučila podnikatelská rada, meziresortní komise tvořená zástupci ministerstev financí, průmyslu a obchodu a zemědělství a ÚOHS. Pro tuto variantu řešení se vyslovila také Národní ekonomická rada vlády a nezávislí odborníci. Za zrušení zákona dlouho lobbovali obchodníci.

Za necelé dva roky existence zákona ÚOHS zahájil šest správní řízení a vydal dvě rozhodnutí.


Zdroj: ČTK, 1. 12. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 17:58