Agris.cz - agrární portál

Valašské Meziříčí zakázalo do Vánoc vstup do mladých lesů

2. 12. 2011 | ČTK

Valašskomeziříčská radnice zakázala před Vánocemi vstup do vybraných částí městských lesů. Lidé se tak ode 1. až do 24. prosince musejí vyhnout jehličnatým porostům mladším 20 let, které jsou v majetku města. Cílem opatření je zamezit neoprávněnému výřezu vánočních stromků. ČTK to řekla mluvčí městského úřadu Vendula Králová.

"Zóny budou na okrajích označeny informativními tabulemi,“ uvedl ředitel společnosti Městské lesy a zeleň Marek Netolička. Dodal, že na dodržování zákazu budou dohlížet pracovníci společnosti, kteří jsou na základě zákona o lesích ustanoveni do funkce lesní stráže, a také strážníci.

Podle Králové lesníci ochrání také mladé jehličnany uvnitř města. "Stromky budou potřeny speciální směsí repelentů a ovčího tuku, která za pokojové teploty silně zapáchá," poznamenal Netolička. Tento způsob se radnici dlouhodobě osvědčil. Již několik let na území města nezaznamenala jediný případ neoprávněného výřezu stromku.

Strážníci však v minulosti například měli případ, kdy zloděj nařízl vršek vzrostlého jehličnanu. Potom však zjistil, že má ochranný nátěr, a svého počínání zanechal. Případná krádež se navíc pachateli řádně prodraží, může mu být udělena pokuta až 15.000 korun.


Zdroj: ČTK, 2. 12. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 18:37