Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 1.12.2011

2. 12. 2011 | Agris

Zákon o významné tržní síle odstranil některé negativní jevy

Podle Potravinářské komory kontroverzní zákon o významné tržní síle, který platí od loňského února, odstranil některé negativní jevy, které v minulosti kritizovali dodavatelé obchodních řetězců. Řetězce údajně zlepšily své chování například při dodržování třicetidenní lhůty splatnosti. U pekařského zboží zmizely takzvané vratky, které zákon zakazuje, a řetězce se o zbylé zboží musejí postarat samy, uvedl dnes na odborné konferenci v Brně prezident komory Miroslav Toman. Potravinářská komora chování obchodních řetězců pravidelně kritizuje. Antimonopolnímu úřadu poslala dvě desítky podnětů. ÚOHS zahájil několik správních řízení, například se společnostmi Tesco, Kaufland nebo Globus.

SZIF vyplatil již první den 6,5 mld. na dotacích SAPS (520.8 KB)

Státní zemědělský intervenční fond začal dnes vyplácet dotace SAPS a již k prvnímu dni bylo vyplaceno téměř 40% dotací ve výši přes 6,5 mld. Kč, do konce roku 2011 je plánováno proplacení většiny rozhodnutí v celkové výši cca 16,5 mld. Kč. Podpora SAPS tzv. jednotná platba na plochu, je zároveň hlavní přímou platbou. O tuto platbu může žádat fyzická nebo právnická osoba obhospodařující zemědělskou půdu.

Pěstební plochy brambor v příštím roce spíše klesnou

Pěstební plochy brambor v Česku v příštím roce nejspíše nevzrostou. Jejich pěstitelé se obávají spíše dalšího snižování ploch. Na dnešní tiskové konferenci to uvedli zástupci Ústředního bramborářského svazu. Letos se v tuzemsku brambory bez započtení domácností a zahrádek pěstovaly na 26.450 hektarech, což bylo o 2,3 procenta menší plocha než v roce 2010. Výkupní ceny brambor jsou aktuálně nízké a pod hranicí výrobních nákladů zemědělců. Podle již dříve zveřejněných údajů Českého statistického úřadu se letos v Česku sklidilo 786.000 tun brambor, což bylo meziročně takřka o pětinu více. Díky příznivému počasí velmi dobrá úroda v kombinaci se stagnující poptávkou po bramborách však srazily výkupní ceny plodiny.

NOVÉ CENY zemědělských pozemků pro rok 2012

Byla schválena vyhláška 358/2011 Sb., kterou se s účinností od 1.1.2012 mění vyhláška č. 412/2008 Sb., o stanovení seznamu katastrálních území s přiřazenými průměrnými základními cenami zemědělských pozemků, ve znění pozdějších předpisů. Aktuální ceny za jednotlivá katastrální území platné pro rok 2012 naleznete jako vždy na stránkách www.farmy.cz v menu “Cena půdy 2012“. Tamtéž naleznete i ceny za předchozí období, ceny dle BPEJ a koeficienty navýšení ceny pro jednotlivá katastrální území.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 2. 12. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 22:21