Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní – 2.-4.12.2011

5. 12. 2011 | Agris

SPOLEČNÁ DEKLARACE TÝKAJÍCÍ SE LEGISLATIVNÍCH NÁVRHŮ KOMISE K BUDOUCÍ SZP V LETECH 2014-2020

Zástupci Maďarské agrární komory, Národní rady polských zemědělských komor, Agrární komory České republiky, Slovenské agrární a potravinářské komory, Federace rumunských zemědělských producentů, Estonské zemědělské a obchodní komory, Lotyšských zemědělkých nevládních organizací, Svazu litevských farmářů a Chorvatské agrární komory se sešli, aby projednali stanoviska svých organizací k legislativním návrhům Komise týkajícím se budoucí Společné zemědělské politiky.

Třetím dnem posiloval cukr na burze v New Yorku

Potřetí za sebou posílil v rámci středeční obchodní seance na burze ICE Futures U.S. nejaktivnější futures kontrakt na surový cukr. Jednalo se o reakci na včerejší akt amerického Fedu a dalších pěti centrálních bank, jehož cílem je navýšení likvidity v bankovním systému, především pak předlužených bank v Evropě, zmítané dluhovou krizí. Standard&Poor´s GSCI index 24 surovin zaznamenal v průběhu včerejšího odpoledne nárůst o 1,7 %. Zvýšený zájem o komodity byl pak důsledkem oslabení amerického dolaru vůči koši šesti hlavních světových měn o 1,4 %.

Agrofert je na vrcholu, vydělá 8 miliard. Podívejte se, kam sahá Babišovo impérium

Miliardář Andrej Babiš se octl na vrcholu kariéry. Jeho impérium Agrofert vykáže rekordní výsledky, letošní zisk se bude pohybovat kolem osmi miliard korun. "Letošní rok je výjimečný, ale konjunktura končí. Napřesrok se dostaneme k normálu minulých let. A končíme s expanzí," říká Babiš. Budování jedné z největších kapitálových skupin v Česku je u konce. Zemědělsko-potravinářsko-chemický holding Agrofert Andreje Babiše, který od svého založení v roce 1993 každoročně bobtnal o další nakupované společnosti, by se už neměl podobným tempem zvětšovat. "Budeme investovat v jednotlivých firmách, s velkými akvizicemi dál nepočítám," říká Babiš o svém uskupení více než dvou set firem, jež za první tři čtvrtletí roku vykázaly zisk zhruba osmi miliard při tržbách 131 miliard korun.

Pivovar Starobrno letos uvaří kolem 1,1 mil. hl, o desetinu více

Pivovar Starobrno ze skupiny Heineken letos uvaří kolem 1,1 milionu hektolitrů piva. Výstav pivovaru oproti loňsku vzroste asi o deset procent. Růst má i v dalších letech. Starobrno plánuje i mírné navýšení kapacity pivovaru ze současných 1,3 milionu hektolitrů ročně o asi deset procent. ČTK to řekl vrchní sládek pivovaru Tomáš Pluháček. Výstav brněnského pivovaru v posledních letech roste. Souvisí to se stomilionovou investicí do linky na pivní plastové láhve s větším objemem, kterou pivovar instaloval loni na jaře. Loni Starobrno dosáhlo hranice milionu hektolitrů těsně před koncem roku, letos už v listopadu.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 5. 12. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 20:55