Agris.cz - agrární portál

Na český trh se dostal rakouský sýr s obsahem listerií

5. 12. 2011 | ČTK

Na českém trhu se objevil sýr od rakouského výrobce, který údajně obsahoval zdraví nebezpečné bakterie listerie. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben. Zásilka podle něj byla určena pro obchodní řetězec Spar Česká obchodní společnost. SVS se informaci dnes dozvěděla z unijního systému rychlého varování (RASFF). Je pravděpodobné, že se výrobek již dostal do tržní sítě, uvedl Duben s tím, že veterináři zahajují případ vyšetřovat. ČTK shání vyjádření Sparu.

"Jde o výrobek Spar Natur pur Bergkäse 200g, s datem spotřeby do 9. února 2012. Hrozí riziko výskytu Listeria monocytogenes," upřesnil mluvčí. Do Česka podle něj bylo v polovině listopadu distribuováno celkem 108 kilogramů sýra od výrobce Tirol Milch GmbH v balení po 200 gramech. "Listerie byly údajně zjištěny u některých výrobků na povrchu, nikoli uvnitř sýra. Nicméně zákazníci by jej měli vrátit zpět tam, kde jej zakoupili," podotkl Duben.

Listerie se běžně vyskytuje v půdě, prachu, povrchových vodách nebo na rostlinách. Přítomnost této bakterie v jídle ještě neznamená akutní nebezpečí, zdraví lidé jí odolají. Onemocnění způsobuje u těhotných žen, novorozenců, seniorů a lidí s oslabenou imunitou.

Nemoc má nejčastěji podobu lehčí chřipky, při těžším průběhu postihnou pacienta bolesti hlavy, křeče a zmatenost. Bakterie může vyvolat i zánět mozkových blan.


Zdroj: ČTK, 5. 12. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 07:16