Agris.cz - agrární portál

Cukry ve výživě dojnic

6. 12. 2011 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Přehled o vlivu zkrmování cukrů na rentabilitu mléčné produkce u dojnic. Kanadský vědec z katedry zemědělských, potravinových a nutričních věd University of Alberta Masahito Oba zpracoval na základě 85 literárních zdrojů přehled dostupných poznatků o vlivu zkrmování cukrů na produkční výkonnost dojnic.

Cukry jsou ve vodě rozpustné sacharidy, které jsou snadno využitelné v bachoru. Ačkoliv se cukry v bachoru fermentují rychleji než škrob nebo vláknina, rychlost hydrolýzy disacharidů a monosacharidů se velmi liší v závislosti na typu cukru a bachorovém prostředí. I přes rychlou fermentaci cukrů v bachoru a jejich potenciál zajistit větší objem zkvasitelné energie k udržení mikrobiální produkce proteinu, nemusí zkrmování cukrů namísto dietetických zdrojů škrobu nutně vést ke snížení pH v bachoru nebo zlepšení účinnosti využití dusíku a zvýšení produkce proteinu v mléce. Nicméně zkrmování diet s vysokým podílem cukrů často zvyšuje příjem sušiny, koncentraci byturátů v bachoru a produkci mléčného tuku. Tyto nutriční vlastnosti cukrů umožňují používat krmiva s vysokým podílem cukrů jako alternativní zdroj energie pro laktující dojnice ke zvýšení koncentrace energie s nižším rizikem vzniku bachorové acidózy. V odborné literatuře je k dispozici jen velmi málo vědeckých důkazů o tom, že by mohla být posílena synchronizace bachorové fermentace zkrmováním diety s vysokým podílem cukrů společně s proteiny vyznačujícími se vysokou rozpustností. Zkrmování diet s vysokým podílem cukrů je často spojováno s vyšší koncentrací butyrátů v bachoru a předpokládá se, že zlepšuje proliferaci buněk střevních tkání. Zmapování jejich fyziologických mechanismů a efektu metabolismu butyrátů na celkovou produktivitu krav bude vyžadovat ještě další podrobnější výzkumy.


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 6. 12. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 23:26