Agris.cz - agrární portál

Na Vysočině bylo díky monitoringu zničeno 16 ložisek moru u včel

6. 12. 2011 | ČTK

Na Vysočině letos našli veterináři 16 ložisek nebezpečné choroby - moru včelího plodu. Zničeno kvůli tomu muselo být kolem 150 včelstev. Tato nemoc se neléčí, chovatel musí úly spálit. Plošné mapování moru u včel na území kraje umožnil projekt dotovaný unií a ministerstvem zemědělství. Jeho výsledky dnes projednala krajská rada. Zájem o testování neprojevili jen včelaři na Pelhřimovsku, řekl novinářům náměstek hejtmana Vladimír Novotný.

Projektu se zúčastnilo 58 procent základních organizací včelařů v kraji. Z 3147 shromážděných vzorků bylo pozitivních na přítomnost spor moru včelího plodu 23. Podle statistik Českého svazu včelařů bylo před rokem na Vysočině asi 49.800 včelstev. Podle Jiřího Šulce z krajské veterinární správy není počet zničených včelstev vzhledem k jejich celkovému počtu na území kraje nijak vysoký.

Monitoring je podle Šulce užitečný. "Na ohniska se přijde dřív, než by se ta choroba rozvlekla po dalších chovatelích," vysvětlil. Nejvíc letos utrpěli chovatelé kolem Velkého Meziříčí a na Havlíčkobrodsku. Poslední mimořádné opatření kvůli moru včelího plodu zatím vydali veterináři koncem listopadu v regionu Velkého Meziříčí.

Podle předsedy organizace včelařů ve Velkém Meziříčí Aloise Hájka muselo být letos v tomto regionu zničeno 68 včelstev u 12 včelařů. U dalších sedmi ohnisek ještě probíhají testy a čeká se na verdikt. "Když se to pálí, někteří včelaři i brečí, protože je to třeba třetí generace, která včelaří, a takhle to musí zlikvidovat," uvedl. Čtyři pětiny postižených se podle něj chtějí ke včelaření vrátit. Pro včelín si ale musí najít jiné místo.

Vyšší počet nálezů v okolí Velkého Meziříčí Hájek přičítá i tomu, že se tamní včelaři, na rozdíl od některých jiných míst, rozhodli pro důslednou prověrku. K rozšíření moru podle jeho zkušeností přispívají někteří nezodpovědní včelaři. "Přivezou si třeba načerno z ciziny včelí královnu nebo i celá včelstva, ta mohou být infikovaná," uvedl jeden z případů. Dalším problémem je kočování s včelstvy bez potřebných osvědčení.

Cena jednoho včelstva se pohybuje v řádu několika tisíc korun. Náhradu škody způsobené spálením úlů a nářadí dává ministerstvo zemědělství. Kdyby včelaři žádné peníze nedostávali, mohlo by to podle Hájka vést k zatajování moru v chovech. Ze včelích produktů není mor včelího plodu přenosný na člověka. Napadené včelstvo postupně slábne a zpravidla do roku až dvou let uhyne.


Zdroj: ČTK, 6. 12. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 13:51