Agris.cz - agrární portál

FT: Krize v eurozóně sráží cenu kakaa

6. 12. 2011 | ČTK

Současná dluhová krize v eurozóně přispívá k propadu cen kakaových bobů, jejichž cena od loňského maxima klesla už o více než 40 procent a je nejníže od konce roku 2008. I když je Evropa největším spotřebitelem kakaa, propad cen je podle řady expertů překvapivý. Vedle obav, že kvůli krizi klesne spotřeba čokolády, by tak za poklesem cen mohla být i vysoká úroda kakaových bobů na západě Afriky.

"Trh kakaových bobů citlivě reaguje na hospodářský pokles," řekl k poklesu cen kakaa analytik finančního ústavu Rabobank Keith Flury, jehož cituje list Financial Times (FT). Evropa se na celosvětové spotřebě kakaa podílí zhruba ze 40 procent, Flury nicméně upozorňuje, že po finanční krizi v roce 2008 spotřeba kakaa klesla jak v Evropě, tak v USA.

Fluryho slova potvrzují i obchodníci. V posledních měsících podle nich na trhu nejsou moc vidět výrobci čokolády, kteří tradičně patří k hlavním odběratelům kakaových bobů. Situace je podle obchodníků stejná prakticky v celé západní Evropě, počínaje Belgií a konče Švýcarskem.

Cena termínového kontraktu na kakaové boby s dodáním v březnu se nyní na londýnské komoditní burze Liffe prodává za zhruba 1420 dolarů za tunu a v pondělí klesla až na 1414 USD (asi 26.440 Kč). To je o 42 procent méně, než kolik byla nejvyšší cena během loňského roku.

Spotřebitelé se ale odpovídajícího zlevnění čokolády nedočkají hodně dlouho a je možné, že ani žádné zlevnění nepřijde. Výrobci totiž výkyvy cen většinou absorbují svými maržemi. Což neplatí jen při zlevňování kakaa, ale i při zdražování. Ceny se navíc domlouvají dlouho dopředu, nehledě na to, že velcí odběratelé za pomoci bank využívají nástrojů zajištění, které mají dopady


Zdroj: ČTK, 6. 12. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 09:38