Agris.cz - agrární portál

Pálenice v Olomouckém kraji si letos na nezájem lidí nestěžují

7. 12. 2011 | ČTK

Mnohé pěstitelské pálenice v Olomouckém kraji si v tomto období nemohou stěžovat na nezájem lidí. Některé z nich musejí zákazníky v exponovaných termínech zejména do vánočních svátků odmítat. Alkohol pálenice destilují především ze švestek a jablek, kterých se letos v regionu urodilo dost. ČTK to zjistila v anketě.

"Do Vánoc už máme obsazené všechny termíny v denní době. Volné máme pouze noční termíny. Letošní úroda byla po loňském roce, který byl mizerný, poměrně slušná. Destiláty z kvasu tečou dobře," uvedla Zdeňka Všetulová z Palírny Samotišky.

Se zájmem lidí je spokojen i jednatel společnosti Hustopečská pálenice Milan Šindler. "Do Vánoc máme možná prostor na dva až tři kotlíky, jinak máme termíny plné. Letos se urodilo všechno. To, co se dá vypálit, lidé pálí. Teče to dobře," uvedl Šindler.

Pouze jen menší množství kvasu mohou zájemci vypálit do vánočních svátků v Pěstitelské pálenici Ořechovka v Přáslavicích a Hanácké pálenici Těšetice. Zájemce o větší množství budou přijímat až po svátcích

České pěstitelské pálenice by měly letos vyrobit více pálenky než loni. Zatímco loni činila jejich produkce zhruba 4,5 milionu litrů absolutního alkoholu, letos by to mělo být od pěti do 5,5 milionu litrů. Podle prezidenta Unie destilatérů ČR Václava Šitnera půjde o průměrný rok.

Počet pálenic se v ČR každoročně zvyšuje o 15 až 20. Nyní je jich podle Šitnera činných 486. Zhruba 30 procent pálenic je v Čechách a zbytek na Moravě, nejvíce na Uherskohradišťsku. Rozmach pálenic je dán tím, že po vstupu do EU mají oproti likérkám padesátiprocentní úlevu na spotřební dani.


Zdroj: ČTK, 7. 12. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 18:24