Agris.cz - agrární portál

Novela zákona o osivu míří k závěrečnému schválení

7. 12. 2011 | ČTK

Sněmovna propustila do závěrečného čtení novelu zákona o osivu, která se týká především osiv určených k ochraně přirozeného prostředí. Jde o osivo užívané převážně v národních parcích či chráněných krajinných oblastech a jeho uvádění na trh. Sněmovní zemědělský výbor doporučil poslancům schválit novelu bez připomínek.

Jde hlavně o semena lučního kvítí a rostlin z horských luk. Novela zavádí povolení, která obchodníkům s tímto osivem bude vydávat Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský. Zájemce o toto povolení bude muset ústav informovat o množství osiva, pro které žádá o povolení, a o výměře a umístění plánovaných lokalit sběru.

Po skončení vegetačního období bude navíc osivářská firma mít povinnost oznámit množství osiva, které prodala. V případě nesplnění povinností bude dotyčnému hrozit pokuta až půl milionu korun. Nyní pro tyto speciální směsi osiv platí stejný režim jako pro konvenční směsi.

V současné době je v ČR evidováno zhruba 700 dodavatelů osiva a sadby. Povinnosti stanovené v novele zákona se mají vztahovat pouze na dodavatele, kteří budou chtít tento specifický druh směsí osiv sklízet a uvádět do oběhu. Ministerstvo zemědělství proto předpokládá, že se úprava dotkne jen velmi malého počtu subjektů.


Zdroj: ČTK, 7. 12. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 14:56