Agris.cz - agrární portál

Nové druhy droždí na českém trhu od KaKa CZ s.r.o

8. 12. 2011 | pekarske-technologie.cz

Droždí je jednou ze základních surovin pro výrobu všech pekařských produktů již od pradávných časů. Jeho nezastupitelnost v recepturách je důkazem vysoké důležitosti této suroviny, zejména s ohledem na kvalitu, stabilitu a charakter technologie v dané pekárenské výrobě.

Pekařské droždí (kvasinky Saccharomyces cerevisiae) při kynutí těsta rozkládá cukry přítomné v mouce a případně z jiných recepturních složek za přístupu vzduchu na CO2 a vodu. Pro správnou funkci droždí je vhodné dodržet podmínky kynutí - teplota 30 - 37 °C (pro urychlení až 42 °C), relativní vlhkost 75 - 90 %. Důležitým parametrem je také osmotický tlak daný obsahem soli v bezprostřední blízkosti droždí - sůl se nesmí dostat při navažování do přímého kontaktu s droždím, jelikož dojde k prudkému zvýšení osmotického tlaku a následně likvidaci buněk.

Vzhledem k tomu, že droždí je živá hmota se stále se měnícími vlastnostmi, kdy kvasinky stále spotřebovávají svoje zásobní látky je velmi důležité dodržení správného režimu skladování (teplota do 7 °C, relativní vlhkost do 70 %). Při vyčerpání zásobních látek dochází ke snížení aktivity, mohutnosti kynutí droždí až po lyzování buněk při vyhladovění.

Marketing & Produkt manager společnosti KaKa CZ s.r.o., pan Ing. David Kotrba nám odpověděl na několik otázek o novinkách firmy v oblasti droždí. Společnost KaKa CZ s.r.o. je jedním z nejvýznamnějších distributorů plnohodnotného a kompletního portfolia surovin pro pekaře a cukráře působícím na našem trhu již od roku 2007. Je dceřinou společností švédské firmy KaKa AB. Zákazníkům nabízí výrobky vlastních značek Favorit, Vitol, Alfa, Gloria, AIMA či Baker.

Jaké jsou tedy vaše nové druhy droždí a v čem mohou být pro pekaře zajímavé?

Prvním typem je droždí z Ukrajiny - Charkov, s velmi výhodným poměrem ceny a kvality. Zajišťuje vysoký objem finálních výrobků a jeho trvanlivost je až 35 dní od data výroby. Funkce tohoto droždí nabíhá záměrně postupně, v první fázi v kynárně je navyšování objemu pozvolné, což umožňuje flexibilitu v čase zpracování těsta a zvyšuje jeho odolnost vůči finálním úpravám (mašlování, sypání, manipulace se zbožím...). Jeho funkce je prodloužena tak, že hlavní náběh objemu zboží je na počátku pečení při zvyšující se teplotě.

Dalším druhem je droždí naší vlastní značky BAKER vyráběné v Německu. Toto vysoce kvalitní droždí má rychlý nástup, velmi velký přírůstek objemu, stabilní mohutnost kynutí během doby trvanlivosti a díky modernímu zařízení výrobního závodu zaručuje vynikající čistotu kvasinkové kultury.

Oba typy droždí dodáváme v lisované formě po 1 kg (droždí Charkov) a 0,5 kg (BAKER), droždí BAKER poté je dostupné i v podobě 20 kg pytlů.

Pro které konkrétní provozy či aplikace jsou tyto novinky určeny ?

Naše droždí se hodí do všech pekařských i cukrářských provozů, pokud bychom chtěli být konkrétnější tak BAKER droždí by mělo své zákazníky najít zejména v industriální oblasti a pekárnách, kde je důležitá rychlost linek, Charkov potom pro pekárny, kde je větší tlak na nízkonákladovost výroby při zachování kvality produkce.

Které další výrobky můžete aktuálně našim pekařům nabídnout?

KaKa CZ s.r.o. dodává plnohodnotné a kompletní portfolio dalších surovin pro industriální zákazníky. V poslední době jsme se zaměřili na nové typy droždí, marmelád, fondánu a šlehaček dále dodáváme směsi pro pekaře a cukráře, čokolády, polevy, náplně, kompoty, džemy, marcipán, sušená mléka, ale i aromata, barviva a další produkty. Základním stavebním kamenem portfolia firmy jsou tuky a margaríny značky Favorit, nejúspěšnější produkty v tomto tržním segmentu.

Za redakci oborového informačního portálu www.pekarske-technologie.cz děkujeme za rozhovor a v případě, že i Vy máte nějakou zajímavou novinku z oboru či námět na reportáž, kontaktuje prosím naši redakci na redakce[at]pekarske-technologie.cz


Zdroj: pekarske-technologie.cz, 8. 12. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 15:07