Agris.cz - agrární portál

Česká Nutella je poctivější než německá, ukázal test

8. 12. 2011 | Aktuálně.cz

Jeden z nejznámějších čokoládových výrobků na pultech obchodů, pomazánka Nutella, v Česku svým značením nepodvádí zákazníky, na etiketách nejsou klamavé a zavádějící údaje.

Zjistila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která prověřovala značení krému v českých obchodech.

Prověrky v tuzemské obchodní síti začaly poté, co vrchní soud v německém Frankfurtu nad Mohanem rozhodl o žalobě na výrobce Nutelly, italskou společnost Ferrero, ve prospěch německé spotřebitelské organizace.

Jak je s vitamíny?

Německý soud uznal, že firma na etiketě klamavě uvádí obsahy cukrů, tuků a vitamínů.

Problém je v tom, že zatímco množství tuků a cukrů společnost Ferrero počítá z pouhých 15 gramů pomazánky, vysoký obsah vitamínů, které člověk dostane do svého těla při požívání čokoládové pomazánky, ale firma vypočítala ze 100 gramů Nutelly.

Jde tak o jeden z prvních verdiktů soudu v Evropě, který rozhodl o tom, že firma svými etiketami skutečně podvádí lidi v obchodech.

Na verdikt upozornil online deník Aktuálně.cz, inspekce na základě článku začala vyšetřování i v tuzemsku.

V Česku jsou sice etikety Nutelly na první pohled stejné, údaje o cukrech a vitamínech jsou ale uvedeny jak u 15 gramů, tak u 100 gramů krému.

Značení vyhovuje

"Značení těchto výrobků v české tržní síti je v pořádku a odpovídá požadavkům příslušné vyhlášky," uvedl mluvčí inspekce Michal Spáčil.

Nutella je jedním z nejznámějších čokoládových výrobků na světě, pomazánku firma vyrábí od roku 1964 a prodává se v 75 zemích světa. Přesný recept firma přísně střeží.


Zdroj: Aktuálně.cz, 8. 12. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 15:10