Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 7.12.2011

8. 12. 2011 | Agris

Novela zákona o osivu míří k závěrečnému schválení

Sněmovna propustila do závěrečného čtení novelu zákona o osivu, která se týká především osiv určených k ochraně přirozeného prostředí. Jde o osivo užívané převážně v národních parcích či chráněných krajinných oblastech a jeho uvádění na trh. Sněmovní zemědělský výbor doporučil poslancům schválit novelu bez připomínek. Jde hlavně o semena lučního kvítí a rostlin z horských luk. Novela zavádí povolení, která obchodníkům s tímto osivem bude vydávat Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský. Zájemce o toto povolení bude muset ústav informovat o množství osiva, pro které žádá o povolení, a o výměře a umístění plánovaných lokalit sběru.

Občané EU se zřejmě snáze dostanou ke státní zemědělské půdě

Sněmovna propustila do závěrečného čtení vládní novelu o prodeji státní zemědělské a lesní půdy. Novela umožní prodej této půdy občanům EU, Norska, Švýcarska nebo Islandu. Předloha souvisí se schválenou novelou devizového zákona, která zrušila zákonné omezení nákupu zemědělské půdy pro cizince. Novela má zabezpečit prodej zemědělských pozemků farmářům, kteří na nich již hospodaří. Podmínkou bude, aby plocha pole činila nejméně deset hektarů a zemědělci na ní hospodařili aspoň 36 měsíců. Cílem návrhu je podle vlády také sjednotit podmínky pro převody zemědělských pozemků na zemědělské podnikatele a zamezit přednostnímu nabývání pozemků osobami, které neprovozují zemědělskou výrobu.

KLASA má své další držitele

Na pražském Žofíně se uskutečnilo již osmé slavnostní udílení značky kvalitních potravin KLASA. Náměstek ministra zemědělství Tomáš Šimčík společně s ředitelem Státního zemědělského intervenčního fondu Oldřichem Černochem v úterý 6. prosince slavnostně předali certifikáty KLASA výrobcům kvalitních potravin. Letos je získalo jedenáct výrobců čítající celkem třicet osm výrobků. Součástí celé akce byl i odpolední workshop, v rámci kterého se setkali zástupci Potravinářské komory ČR s ředitelem SZIF a ministrem zemědělství Petrem Bendlem.

Výroba vajec klesne kvůli novým klecím až o pětinu

Po Novém roce lze očekávat dočasný pokles produkce tuzemských konzumních vajec až o pětinu a zvýšení jejich ceny. Stane se tak v důsledku investice ve výši 1,6 až dvě miliardy korun ze strany průmyslových chovatelů nosných slepic do nových, pro drůbež pohodlnějších klecí. Ty od 1. ledna povinně nechala zavést Evropská unie, i když se to drůbežářům příliš nelíbilo. „V České republice klesne produkce hlavně v prvních měsících roku 2012 o zhruba pětinu,“ řekla deníku E15 předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Dagmar Tůmová. Důvodem je, že chovatelé budou finišovat s rekonstrukcemi kapacit pro chovné slepice.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 8. 12. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 01:49