Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 8.12.2011

9. 12. 2011 | Agris

Sněmovna schválila senátní verzi novely o ohrožených druzích

Sněmovna se dnes ztotožnila se senátními úpravami novely o ohrožených druzích zvířat, která mimo jiné stanoví pravidla obchodu s produkty z tuleňů. Senátní verzi podpořil také ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS). Senátoři podle něj mimo jiné z předlohy odstranili některá duplicitní ustanovení ve vazbě na zákon o trestní odpovědnosti firem. Navíc do novely doplnili chybějící odkaz na vydání prováděcího předpisu o balírnách kaviáru, byť na českém území zatím žádná není. Novela má ministerstvu životního prostředí také umožnit to, aby vyhláškou stanovilo ceník péče o zvířata zabavená pašerákům. Vyhláška má stanovit, kolik stojí péče o jedince jednotlivých druhů v záchranném centru na den.

VÝVOZ ČESKÉHO CUKRU BĚHEM PĚTI LET TAKŘKA SKONČIL

Zahraniční obchod se zemědělskými a potravinářskými produkty byl vloni zhruba o třetinu vyšší než o pět let dříve. U vývozu převažovaly komodity jako pšenice, mléko a mléčné výrobky, které pomáhaly poněkud tlumit celkové pasivum obchodní bilance v odvětví. Téměř polovinu zahraničního obchodu v odvětví tvořily ve sledovaném období hotové potravinářské a tabákové produkty a alkoholické nápoje. Na celkovém obratu zahraničního obchodu si odvětví dlouhodobě udržuje podíl, který se pohybuje zhruba mezi čtyřmi až šesti procenty. Schodek se pohyboval v cenovém vyjádření mezi 24 až 35 miliardami korun.

FAO: Světové ceny potravin v listopadu dál mírně klesly

Světové ceny potravinářských komodit minulý měsíc díky zlevnění cukru celkově mírně klesly a jsou asi deset procent pod maximy z počátku roku. Sdělila to dnes Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Pro letošní rok FAO nadále předpovídá rekordní produkci obilovin. Index cen potravin FAO klesl za listopad o bod na 215 bodů. Index měří měsíční pohyby cen obilovin, olejnin, mléčných výrobků, masa a cukru. V únoru index vystoupil na rekordní maximum 238 bodů, což vyvolalo obavy z růstu světové inflace a vzniku další potravinové krize, která zasáhla rozvojový svět už v roce 2008. Na jaře se však ceny stabilizovaly a od té doby postupně klesají.

Jihočeši jsou zdatní zemědělci

Jihočeši jsou tradičně zemědělským, ale i ekologicky orientovaným regionem. Při jmenování ředitelky nově vznikající Krajské správy Jihočeského kraje ČR Jany Sedláčkové to připomněla předsedkyně Českého statistického úřadu Iva Ritschelová. Zároveň tuto hlavní partnerku pro spolupráci na regionální jihočeské úrovni předsedkyně ČSÚ představila hejtmanovi kraje Jiřímu Zimolovi. Navíc upozornila na důležité regionální výstupy, které úřad poskytuje a které státní správa i soukromé instituce mohou s důvěrou používat pro svoje plánování. Jde o data od mapování vývoje nezaměstnanosti, přes rozvoj odvětví v regionu až po růst cen.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 9. 12. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 15:43