Agris.cz - agrární portál

NP Šumava zavádí nový systém prodeje dřeva

9. 12. 2011 | ČTK

Správa Národního parku Šumava chystá od příštího roku nový systém prodeje dřeva z tamních lesů. Měl by podpořit zpracovatelský průmysl v regionu, vyloučit nepoctivé obchodníky a tržně reagovat na cenové nabídky od jednotlivých zájemců o dříví ze Šumavy. ČTK o tom informoval mluvčí správy Pavel Pechoušek.

Zájemci o dřevo budou muset nejprve vyplnit registrační formulář a dodají ho poštou nebo osobně do obchodního oddělení Správy NP Šumava. "Následně budou zaregistrováni na našich webových stránkách, umožníme jim přístup do našeho systému a uzavřeme s nimi rámcovou kupní smlouvu na rok 2012," uvedl ředitel Správy Národního parku Jan Stráský.

Každé čtvrtletí se partneři, kteří budou mít se správou parku sepsanou rámcovou kupní smlouvu, přihlásí na webových stránkách www.npsumava.cz do nabídkového řízení, kde budou reagovat konkrétní cenovou nabídkou. Termín dodání nabídky bude vždy zveřejněný na stránkách parku.

Na základě takto získaných informací a po posouzení příslušnosti obchodního partnera k regionu, množství zpracovaného dřeva, počtu zaměstnanců a platební morálky bude s těmito odběrateli podepsán čtvrtletní dodatek k rámcové kupní smlouvě. Ten bude především obsahovat ujednání o množství podle sortimentů a ceník.

"Nová strategie umožní pružně reagovat na vývoj tržních cen a docílit tak co nejlepšího ekonomického výsledku s respektováním ekologické stability a podpory místního regionu," dodal Stráský. Zájemci mohou formulář vyplnit do 16. prosince. Je možné přihlásit se i potom, další termín je 16. března, hlásit se do nabídkového řízení ale budou moci pak až pro další čtvrtletí.

V roce 2007, po orkánu Kyrill, se prodalo 581.000 metrů krychlových dřeva, v roce 2008 to bylo 135.000, o rok později pak 250.000 a loni 293.000 metrů krychlových. Zhruba 65 procent dřeva bylo prodáno dřevozpracujícím firmám na Klatovsku, Prachaticku a Českokrumlovsku. Do zemí EU bylo prodáno 14 procent dříví.

Loni tržby parku za prodej dříví různého sortimentu činily přes 364 milionů korun. Náklady s tím související představovaly téměř 378 milionů. Park například do těžby investoval přes 185 milionů korun, do pěstební činnosti téměř 157 milionů korun. Národní park Šumava se rozkládá na více než 68.000 hektarech, z toho lesy pokrývají 80 procent území, zhruba 12 procent lesů patří jiným vlastníkům než státu.


Zdroj: ČTK, 9. 12. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 04:02